Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η αιθαλομίλχη έπνιξε και φέτος Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων «έπνιξαν» κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5 - με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) να χτυπούν «κόκκινο».




Κατά τη διάρκεια των φετινών επεισοδίων αιθαλομίχλης, το 90% των μετρούμενων αιωρούμενων σωματιδίων εμφανίζονται με διάμετρο μικρότερη του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου (PM1), ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής Πατρών και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης, Ιωαννίνων και Georgia Tech, στο διάστημα των μετρήσεων (16 Δεκ. 2013 - 24 Φεβ. 2014), τα παγκοσμίως αποδεκτά ημερήσια όρια για την υπέρβαση των PM2,5 ξεπεράστηκαν στην Αθήνα στο 40% των ημερών.

«Ποσοστό 60% με 70% των υπερβάσεων αυτών θα είχε αποφευχθεί χωρίς την καύση της ξυλείας», όπως επισήμανε χθες ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ecocity, επισημαίνοντας πως λόγω της κρίσης αποτελεί πλέον κοινή πρακτική.

Οι συγκεκριμένοι ρύποι, εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, διεισδύουν ευκολότερα και προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Την ίδια στιγμή, ως προς τη χημική τους σύσταση, τα συγκεκριμένα σωματίδια, σε συντριπτικό ποσοστό, αποτελούνται από οργανικές ενώσεις, όπως είναι οι ιδιαίτερα επικίνδυνοι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, γεγονός που καταδεικνύει την καύση ακατάλληλων υλικών όπως κατεργασμένα ξύλα, αλλά και πλαστικά. Η συμμετοχή των οργανικών ενώσεων στα PM1 είναι 50% κατά τη διάρκεια της ημέρας και φτάνει το 90% τις νύχτες με αιθαλομίχλη.

Ενώ, όσον αφορά στα PM 10 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 10 εκατομμυριοστά του μέτρου) για 23 ημέρες, οι ωριαίες βραδινές τιμές ήταν μεγαλύτερες από 80 μg/m3, όταν το ημερήσιο όριο που έχει θέσει η E.E. ως ασφαλές για την υγεία είναι 50 μg/m3.

Καρκινογόνες ουσίες
Όσον αφορά τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και το βένζο(α)πυρένιο, το οποίο έχει ταξινομηθεί ως πιστοποιημένο καρκινογόνο από τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον Καρκίνο, στην Αθήνα έφτασαν ακόμη και τα 40 ng/m3, όταν το ετήσιο όριο της Ε.Ε. είναι το 1 ng/m3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως όριο το 0,12 ng/m3 πάνω από το οποίο υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή.

Όπως επισήμανε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, η ποιότητα του αστικού αέρα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώθηκε το 2013 σημαντικά, σε σύγκριση με αντίστοιχα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι αναλύσεις των δεικτών καύσης βιομάζας επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από βιομάζα και ξύλα, κατά περίπου 70%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com