«Ενιαίο Κώδικα» για την εργατική νομοθεσία δημιουργεί -μετά τις αλλαγές που έγιναν και με βάση όσα εξακολουθούν να ισχύουν για τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα επιδόματα και τα ειδικά ωράρια ανά κλάδο- το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Τη «δραστική απλοποίηση - κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας ότι με την κωδικοποίηση αυτή δεν θα επιχειρηθεί «καμία έκπτωση στην προστασία της εργασίας» (όπως φοβούνται τα συνδικάτα ότι θα συμβεί), αλλά θα αποτυπωθούν «απλοί και καθαροί κανόνες που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος συμμόρφωσης για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις».
Αλλαγές
Ο Γιάννης Βρούτσης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που έχουν νομοθετηθεί, τις χαρακτήρισε ως «αυτονόητες προσαρμογές και διορθώσεις χρόνιων στρεβλώσεων», οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη μείωση των διοικητικών βαρών με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:
Η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού που «εξασφαλίζει τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, αφήνοντας τους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».
Η δυνατότητα οργάνωσης του χρόνου εργασίας «με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα».
Η διεύρυνση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης (μέσω της προειδοποίησης) στα μέσα κοινοτικά επίπεδα.
Η μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), δηλαδή της διαφοράς μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, που αποτελεί αντικίνητρο για προσλήψεις. Για τον λόγο αυτό μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές με την πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση (και περισσότερων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) και θα ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τα δημόσια έσοδα αλλά και το εισόδημα των ίδιων των εργαζομένων (από τη μείωση 1 ποσοστιαίας μονάδας).
Η δημιουργία της «Εργάνης» (ηλεκτρονική δήλωση προσλήψεων και κάθε μεταβολής προσωπικού), η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας κ.α.