Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Ποιοι και πως μπορούν να πάρουν σύνταξη με 12 χρόνια ασφάλισης

«Διαβατήριο» για την πρόωρη συνταξιοδότηση αποτελούν η αναγνώριση των πλασματικών ετών και η αυτασφάλιση




Με μόλις 12 έτη πραγματικής ασφάλισης (δηλαδή 3.600 ημέρες) μπορούν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διεκδικήσουν σύνταξη.
Τα υπόλοιπα τρία χρόνια που λείπουν για τη συμπλήρωση της 15ετίας μπορούν να συμπληρωθούν είτε με την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης είτε με αυτασφάλιση. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουν ένα εισόδημα ακόμα και ασφαλισμένοι που δεν έχουν διανύσει πολλά χρόνια στην εργασία. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το απαιτούμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι υψηλό (με δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλά έτη ασφάλισης).

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, πλέον με τη συμπλήρωση 15ετίας καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 67 ετών και μειωμένη στα 62. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξη εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πριν από την αίτηση 5ετία στους φορείς που αυτή απαιτείται.

Για συμπλήρωση της 15ετίας με τα πλασματικά έτη των ν. 3863/2010 και 3996/2011, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να μην έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη θεμελίωση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ετσι όσοι άντρες είχαν μέχρι το τέλος του 2010 έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 60ό (για τις περιπτώσεις της πλήρους σύνταξης) δεν μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο από σπουδές ή τέκνα ή κενά εργασίας για συμπλήρωση των απαραίτητων 15 ετών. Ο μόνος χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί είναι αυτός της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, χωρίς όμως την έκπτωση του 30% που προβλέπουν οι νόμοι του 2010 και του 2011.
Ποιοι και πως μπορούν να πάρουν σύνταξη με 12 χρόνια ασφάλισης

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν τα εν λόγω όρια ηλικίας αλλά έχουν πραγματική ασφάλιση που ξεπερνά τη 12ετία μπορούν χωρίς περιορισμό να εξαγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους για να φτάσουν τα 4.500 ένσημα (15 έτη). Μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ο πλασματικός χρόνος των τέκνων, της θητείας, τα κενά ασφάλισης, η ανεργία κ.λπ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής χρόνος από τις εν λόγω κατηγορίες ή έχουν συμπληρωθεί τα όρια ηλικίας για τη θεμελίωση και επομένως δεν είναι δυνατή η εξαγορά- υπάρχει εναλλακτική λύση. Συγκεκριμένα, μπορεί ο ασφαλισμένος να κινήσει τη διαδικασία της αυτασφάλισης, που πάντως δεν αποτελεί «φθηνή» επιλογή.

Ειδικότερα ο ασφαλισμένος θα περάσει από επιτροπή ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν έχει το 67% αναπηρίας και θα απαιτηθεί να καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.

Οι εισφορές αυτές φτάνουν το 20% των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ξεκινούν από τα 270 ευρώ τον μήνα περίπου.

Η διαδικασία της αυτασφάλισης δεν προβλέπει συνολική καταβολή των εισφορών αλλά ασφάλιση για κάθε ημέρα με καταβολή μηνιαίως των απαιτούμενων ποσών.

Υποχρεωτικώς και στην περίπτωση της αυτασφάλισης θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 12 έτη πραγματικής ασφάλισης.

Παράδειγμα
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Γυναίκα έχει ως σήμερα 3.450 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και συνεχίζει να δουλεύει. Το 2012 συμπλήρωσε το 60ό έτος της ηλικίας της και θεμελίωσε το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα για το 62ο έτος της ηλικίας της. Πλην όμως για να μπορέσει να το ενεργοποιήσει θα πρέπει να συμπληρώσει τα απαραίτητα 4.500 ένσημα, είναι μητέρα 2 τέκνων. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος χρειάζεται να συμπληρώσει 3.600 ημέρες για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξη από τον κύριο φορέα.

Για τον σκοπό αυτόν ακόμη δεν μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη. Ετσι χρειάζεται να φτάσει τα 12 έτη είτε με αυτασφάλιση είτε με πραγματική ασφάλιση (3.600 ημέρες) και αμέσως μετά να εξαγοράσει τα πλασματικά έτη των τέκνων (900 ημέρες) για να μπορέσει τότε να λάβει τη συνταξιοδοτική παροχή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com