Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Τέσσερις «μνηστήρες» για τον ΑΔΜΗΕ

Τέσσερις όμιλοι, από την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία και το Βέλγιο και ένα αμερικανικό fund ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε.




Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πρόκειται για τέσσερις διαχειριστές δικτύων την ιταλική TERNA, τη κινεζική China State Grid Corporation, τη βελγική Elia και κατά πάσα πιθανότητα την ινδική PowerGrid Corporation of India καθώς και το αμερικανικό fund.

Oι Ινδοί αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού, με το ενδιαφέρον τους να εκδηλώνεται μόλις τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΤΕRΝΑ ήταν η μόνη που εδώ και μήνες είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για τον ΑΔΜΗΕ, μάλιστα ο επικεφαλής του ομίλου είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η China State Grid και η Elia είχαν επίσης εδώ και μήνες βολιδοσκοπηθεί απο τους συμβούλους του διαγωνισμού, αλλά στις αρχές του χρόνου το ενδιαφέρον τους φαινόταν να ατονεί. Κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, να εμφανιστούν και άλλα funds, σε συνεργασία με τους παίκτες που θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Συμψηφισμός
Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ σήμερα. Το υπόλοιπο 34% θα το αγοράσει το δημόσιο, το οποίο θα συμψηφίσει το τίμημα με μελλοντικές οφειλές της ΔΕΗ από το τέλος λιγνίτη, άλλα τέλη και φόρους κ.λπ.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα ονόματα των διεκδικητών, πρόκειται για ορισμένους από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων ηλεκτρισμού. Η TERNA που δημιουργήθηκε μετά το σπάσιμο της ιταλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Enel, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη, μήκους 63.500χλμ και το 2013 είχε έσοδα 1,896 δισ. ευρώ και κέρδη 514 εκατ. ευρώ. Βασικός της μέτοχος με περίπου 30% είναι η τράπεζα Casa Depositi e Prestiti, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο. Στους στόχους της εταιρείας είναι η επέκταση στα Βαλκάνια. Η κινεζική China State Grid, με τζίρο 265,962 δισ. δολ. και κέρδη 5,678 δισ. δολ. το 2011, είναι η ίδια εταιρεία που αγόρασε το βασικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του πορτογαλικού διαχειριστή REN το 2012, ενώ η βελγική Εlia, εκτός από το Βέλγιο διαθέτει συμμετοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Αξία 1,5 δισ.
Η αξία του ΑΔΜΗΕ έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στο επόμενο στάδιο η ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της θα επιλέξουν τις εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι προεπιλεγέντες αφού υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του ΑΔΜΗΕ και κατόπιν θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Το βασικό έσοδο του ΑΔΜΗΕ είναι η ρυθμιζόμενη απόδοση των δικτύων, στο 8% σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε για δεύτερη φορά σε διαβούλευση τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πλέον, το έσοδο θα ρυθμίζεται ανά τετραετή ρυθμιστική περίοδο, αν και για την πρώτη φορά, κατά την περίοδο 2015-2017 η ρύθμιση θα είναι τριετής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com