Διευκρινίσεις, για το δίλημμα που έθεσε, αναγκάστηκε να δώσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μίλησε ποτέ για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ή των υπουργών του από την κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα ότι επικείμενες εκλογές δεν είναι βουλευτικές, αλλά ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, επιδιώκοντας να «κλείσει» τα σενάρια περί άμεσων πολιτικών εξελίξεων, αν επιβεβαιωθούν τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της «Ελιάς».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος και μετά τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όταν ακόμη και στενοί του συνεργάτες όπως οι Λ. Γρηγοράκος και Π. Ρήγας άνοιξαν ζήτημα ακόμη και αλλαγής ηγεσίας του κόμματος αν αποδοκιμαστεί με χαμηλά ποσοστά η «Ελιά», επιχείρησε να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους βάζοντας σε άλλη βάση το δίλημμα.
Στις εκλογές, είπε ο κ. Βενιζέλος, «δεν κρίνεται μόνο η σταθερότητα της κυβέρνησης, κρίνονται η σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας», επαναλαμβάνοντας ότι «κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει».
Για να βάλει τέλος, ωστόσο, στην όποια φημολογία, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση», αφού όπως είπε «δεν είναι η κυβέρνηση κάποιων άλλων, δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ή του κ. Σαμαρά κι εμείς είμαστε συνεργάτες ή φίλοι της. Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς εφαρμόζουμε μια στρατηγική, στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων οι άλλοι με καθυστέρηση».
Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε «δεν υπάρχει το αστείο σενάριο της απόσυρσης υπουργών για να σέρνεται μία δημοκρατική παράταξη που έχει διαμορφώσει τη στρατηγική της χώρας στη Βουλή, στηρίζοντας μια δεξιά κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόσημο».
Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε εκείνους που άρχισαν να μιλούν και για ποσοστά, κάτω από τα οποία θα μπορούσε να τεθεί θέμα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ή και ηγεσίας του Κινήματος, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν μίλησε για αριθμούς και ποσοστά, αλλά για συνδυαστικό αποτέλεσμα αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πιθανολογούμενη επικράτηση του Γ. Σγουρού στη Περιφέρεια Αττικής και των Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα «προσμετρηθεί» στην απήχηση του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως είπε «έχει μεγάλη σημασία η τελική πολιτική αίσθηση».
Απαντώντας δε σε όσους τον κατηγόρησαν για εκβιαστικό δίλημμα, τόνισε πως έθεσε προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι «αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες ημέρες» και διερωτήθηκε: «Τι είναι εκβιαστικό; Η περιγραφή της κατάστασης; Η αλήθεια; Επρεπε να πούμε την αλήθεια για να βρεθούμε στο επίκεντρο του προβληματισμού και της επικαιρότητας».
«Τζάμπα μάγκες»
Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκήθηκε σημείωσε ότι «εμφανίστηκαν τζάμπα μάγκες, σε φεστιβάλ νευρικότητας και δωρεάν μαγκιάς» και κατέταξε τις συμπεριφορές αυτές σε τρεις... τύπους. Σε εκείνους που δηλώνουν ότι εκτιμούν τη στάση του ΠΑΣΟΚ αλλά ψηφίζουν ΝΔ, σε εκείνους που ξεκαθαρίζουν πως θέλουν σταθερότητα και καταλαβαίνουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και σε εκείνους που λένε «ΠΑΣΟΚ είμαστε, αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο και θέλουμε ένα κακό αποτέλεσμα για να κανονίσουμε τα εσωτερικά μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ απουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά στην ομιλία του ο Ευάγγ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στον πρώην πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «στις εκλογές αυτές κρινόμαστε όλοι και όσοι είμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα και όσοι βρίσκονται έξω. Δεν κρίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ, ή η "Ελιά", κρίνεται η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως κρίνεται η πορεία της χώρας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και κατά της εκλογικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ενώ στην αρχή είχε τολμήσει να ψελλίσει πως οι εκλογές αυτές θα είναι δημοψήφισμα, η στρατηγική της εφόδου εγκαταλείφθηκε από τα αποδυτήρια». Αναδείχτηκαν, πρόσθεσε «εντυπωσιακές αντιφάσεις με αφορμή τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του και έτσι ησύχασαν, ηρέμησαν, περιμένοντας το βράδυ των εκλογών για να θέσουν θέματα που θα έπρεπε κανονικά να τεθούν με ευθύτητα προεκλογικά». Το ζήτημα κατέληξε «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που 'στόμωσε', αλλά η χαλαρότητα που έχει επικρατήσει. Η αίσθηση ότι μπορούμε να παίζουμε μέχρι τις εκλογές και να δούμε όλα τα πράγματα το βράδυ ή την επομένη των εκλογών».