Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Τα οφέλη για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ

Ποσό 16,4 δισ. ευρώ θα εισπράξει η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014 - 2020, μικρότερο κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007 - 2014.





υρώ σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007 - 2014. Το «ψαλίδισμα» των διαθέσιμων κονδυλίων μεταξύ νέου και παλαιού ΕΣΠΑ οφείλεται στις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό της Ε.Ε., που οδήγησε σε γενικότερη μείωση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΤτΕ παρά τη μείωση η Ελλάδα παραμένει σταθερά ωφελημένη από τους κοινοτικούς πόρους, από την ένταξή της. Στη μελέτη αξιολογούνται οι επιπτώσεις των κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα στο παρελθόν και εκείνες που θα υπάρξουν μελλοντικά. Οι εισπράξεις της Ελλάδας από την Ε.Ε. διαμορφώνονται στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, ενώ η μέση συνεισφορά της διαμορφώνεται στο 1,3%. Με το νέο πλαίσιο, η Ελλάδα θα εισπράξει την περίοδο 2014 - 2020 ποσό 16,4 δισ. ευρώ.

Σ' αυτό συνυπολογίζεται και η «ρήτρα επανεξέτασης», η οποία θα αποφασιστεί το 2016 και έχει εκτιμηθεί στα 2 δισ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό προστίθενται και 15 δισ. ευρώ, μέσω της ΚΑΠ. Το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο συνοδεύεται από δύο αυστηρές προϋποθέσεις: Tην υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών συστάσεων και τη δέσμευση για τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη εφαρμογής των Προγραμμάτων, που δίνουν το δικαίωμα στην Ε.Ε. να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις, εάν η χώρα δεν τηρεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com