Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σε υψηλά εξαετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, με μία ανοδική κίνηση 3,7 μονάδων, επανήλθε τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, που κυκλοφόρησε.




«Είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας και πιστοποιεί ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας», αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας ότι εμφανίζονται θετικές τάσεις στις Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία και ιδιάιτερα σε ό,τι αφορά τις προβλέβεις για εξαγωγές το επόμενο τρίμηνο, καθώς και το Λιανικό Εμπόριο. Στις Κατασκευές καταγράφηκε οριακή υποχώρηση.

Για τρίτο συνεχή μήνα ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη, φθάνοντας στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Η άνοδος της ανεργίας φαίνεται να διακόπτεται με αναιμικές όμως ενδείξεις τόνωσης της απασχόλησης, αναφέρει το ΙΟΒΕ. «Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται», υπογραμμίζει η έρευνα.Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Απρίλιο, όταν είχε παρουσιάσει κάμψη. Στην Ευρωζώνη, ο ανάλογος δείκτης έκλεισε στις 102,7 μονάδες από 102 μονάδες τον Απρίλιο και στην Ε.Ε.-28 στις 106,8 μονάδες από 106,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Βιομηχανία
Ειδικότερα στη Βιομηχανία ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανέβηκε στις 95,1 μονάδες από 91,91 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ομως στην άνοδο συνέβαλε η εξομάλυνση του ισοζυγίου στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και λιγότερο η κάμψη στις αρνητικές εκτιμήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δηλώνει εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόνον το 6% αναφέρει το αντίθετο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -27 από -29 τον προηγούμενο μήνα. Αμετάβλητες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους επόμενους 3-4 μήνες. Το 31% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν προβλέπει άνοδο και το 1/10 μείωση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο. Πτωτική πάντως είναι η τάση που καταγράφηκε στις εκτιμήσεις έτοιμων προϊόντων, ενώ ανοδικές είναι οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού.

Ο δείκτης με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους επόμενους μήνες καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στις 27 από 19 μονάδες. Ηπιότερη ήταν η βελτίωση των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση είχε αρνητική εξέλιξη με το 18% των επιχειρήσεων, έναντι του 14% τον προηγούμενο μήνα, να προβλέπουν πτώση της απασχόλησης και το 9% των επιχειρήσεων (από 7% τον Απρίλιο) να προβλέπει άνοδο. Περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που προβλέπουν άνοδο των τιμών τους επόμενους μήνες.

Τέλος, αισιοδοξία καταγράφεται στα Καταναλωτικά και τα Ενδιάμεσα Αγαθά σε αντίθεση με τα Κεφαλαιουχικά, τομέας όπου παρατηρείται έντονη πτώση.

Κατασκευές
Στις Κατασκευές οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν οριακά στις 80,9 μονάδες από 81,2 μονάδες τον Απρίλιο. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών ήταν δυσμενείς, κυρίως λόγω των δημόσιων έργων, με τις θετικές όμως προβλέψεις για την απασχόληση να ενισχύονται ελαφρά. Ανοδικά πάντως κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές.

Αισθητή άνοδος καταγράφηκε στο Λιανικό Εμπόριο με τον επιμέρους δείκτη να διαμορφώνεται στις 86,2 μονάδες από 80,1 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους σε όλους του εξεταζόμενους τομείς, «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός», «Υφάσματα - Ενδυση - Υπόδηση», «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού», «Οχήματα - Ανταλλακτικά» ανέκαμψαν και τα αποθέματα διατηρούνται ελαφρώς χαμηλά για την εποχή. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα «Πολυκαστήματα» ανέβηκαν στις 67,3 μονάδες από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πάντως παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή τιμή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους. Οριακή ήταν η άνοδος στις Υπηρεσίες, στις 84,2 μονάδες από 83 μονάδες.

Εξαγωγές
Ο δείκτης με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους επόμενους μήνες καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στις 27 από 19 μονάδες.

Πωλήσεις- Απασχόληση
Ηπιότερη ήταν η βελτίωση των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση είχε αρνητική εξέλιξη, με το 18% των επιχειρήσεων, έναντι του 14% τον προηγούμενο μήνα, να προβλέπει πτώση της απασχόλησης και το 9% των επιχειρήσεων (από 7% τον Απρίλιο) να προβλέπει άνοδο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com