Σε ένα πολύ ευρύ πεδίο θα πρέπει να συμβουλέψει ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ, κ. Peter Ratcliffe -ο οποίος από την 8η Μαΐου έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο Εργασίας- την κυβέρνηση σύμφωνα με όσα με όσα προβλέπει το τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Ελλάδα.
Πηγή:www.capital.gr
Λίγο -πολύ ο κ. Ratcliffe θα πρέπει να συμβουλέψει την κυβέρνηση για το πως θα πρέπει να είναι το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό «πακέτο», το οποίο βάσει του Μνημονίου θα πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή σε έξι μήνες από τώρα.
Οι συμβουλές του κ. Ratcliffe δεν θα αφορούν απλώς κάποια «τεχνικά» ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία.
Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με το εξής ρητό μνημονιακό στόχο: Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, τα επικουρικά ταμεία θα παρέχουν συντάξεις ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττουν, καθώς το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότησή τους.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει επακριβώς τα ακόλουθα σχετικά με το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, αλλά και το πεδίο στο οποίο η τρόικα θα συμβουλέψει την κυβέρνηση:
1. Oι αρχές θα εξετάσουν τις συνέπειες στους μισθούς, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά και θα αξιολογήσουν την περίπτωση –με τη συμβουλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ΕΚΤ/ΔΝΤ για μία παραπέρα περικοπή των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (Ιούνιος 2015).
2. Οι αρχές θα προετοιμάσουν το Σεπτέμβριο του 2014, με τη συμβουλή της Κομισιόν/ ΕΚΤ /ΔΝΤ ένα συνολικό σχέδιο για (1) να ενοποιήσουν και να εξορθολογήσουν τις πολιτικές των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την εξάλειψη των κενών και (2) να στοχεύσουν σε χαμηλότερες εισφορές προκειμένου να βελτιώσουν τα κίνητρα της απασχόλησης, ενθαρρύνοντας παράλληλα σχήματα που θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά ταμεία και αφορούν νέους και μακροχρόνια άνεργους.
3. Σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει σχεδόν όλα τα ταμεία στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) –με βάση τον ορισμό ESA95 (ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών) για τη γενική κυβέρνηση - και θα προσαρμόσει τις παροχές με τις εισφορές (σ.σ. δηλαδή οι παροχές θα δίνονται ανάλογα με τις εισφορές που εισπράττονται) με ένα αναλογιστικά ουδέτερο τρόπο με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ο συντελεστής της δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα εφαρμοστεί σε όλα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ από την 1η Ιουλίου του 2014.
4. Ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές τους. Το ίδιο θα ισχύσει και με όλα τα ταμεία τα οποία δίδουν εφάπαξ συντάξεις.
5. Η κυβέρνηση θα αναλάβει μία επισκόπηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης το Μάιο του 2014 και θα παρακολουθήσει όλη αυτή την επισκόπηση, με τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΕΚΤ / ΔΝΤ προκειμένου να κάνει προτάσεις τον Ιούνιο του 2014 για την προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και τον εναρμονισμό μεταξύ εισφορών και παροχών.
6. Το Σεπτέμβριο του 2014, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ευρύτατο πακέτο για τις συντάξεις το οποίο θα λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της παραπάνω αναλογιστικής επισκόπησης.
Συγκεκριμένα, η επισκόπηση θα προβλέπει πολιτικές που:
- θα διευρύνουν τη βάση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβάνοντας τον εξορθολογισμό των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
- Θα εξασφαλίζουν τον πλήρη διαχωρισμό των λειτουργιών των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης από τις κοινωνικές παροχές τους των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Οι κοινωνικές παροχές θα χρηματοδοτούνται από τα γενικά φορολογικά έσοδα.
- Θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του μελλοντικού ασφαλιστικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015
- Θα προβλέπουν συνταξιοδοτικές δαπάνες που θα εξασφαλίζουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τη συμβατότητα των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με την ρύθμιση όλων των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το «πακέτο» για τις συντάξεις τον Οκτώβριο του 2014.
Πηγή:www.capital.gr