Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Σε παιχνίδι για λίγους εξελίσσεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.




Ηδη η αγορά έχει συρρικνωθεί σημαντικά με πολλές εταιρείες να έχουν βάλει «λουκέτο» και πολλές άλλες να έχουν απορροφηθεί - συγχωνευτεί, ενώ σύντομα αναμένεται και νέος κύκλος συγκέντρωσης που θα δημιουργήσουν ένα νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η πορεία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς είναι έντονα πτωτική, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Οι εντυπωσιακές προσφορές τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία «δοκιμάζουν» τις εταιρείες και άλλες επωφελούνται από την προσέλκυση νέων πελατών, ενώ άλλες δεν αντέχουν τις μεγάλες απώλειες και σταματούν τη λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό, στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά ανοικτά μέτωπα όσον αφορά το κομμάτι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Forthnet
Η Forthnet είναι η εταιρεία που τραβά τα βλέμματα της αγοράς, δεδομένου ότι στη μετοχική σύνθεσή της υπάρχουν δύο εκ των βασικών ανταγωνιστών της: η Wind Ελλάς έχει το 33% και η Vodafone Ελλάδος το 6,51%. Βέβαια, το παιχνίδι συνεχίζουν να ελέγχει η Emirates Inter-national Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, ο οποίος είναι και ο κύριος μέτοχος της Forthnet με 44%. Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες εβδομάδες του 2014 υπήρχαν πληροφορίες ότι Wind και Vodafone είχαν ξεκινήσει τις επαφές με την ΕΙΤ για το μέλλον της Forthnet, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σίριαλ θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Επίσης, η Forthnet είναι η εταιρεία που ενισχύει περισσότερο από τους υπόλοιπους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας τη συνδρομητική βάση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το α' τρίμηνο του 2014 έκλεισε με τη Forthnet να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος από τις νέες συνδέσεις του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (33.000 από τις 41.000) με αποτέλεσμα οι συνδέσεις μέσω αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου (LLU) της εταιρείας να έχουν φθάσει τις 630.000. Σε απόσταση βρίσκεται η hellas online με περίπου 525.000 συνδέσεις LLU (από 519.000 στο τέλος του 2013), ενώ ακόμη πιο πίσω είναι η Wind Ελλάς με 433.000 (από 429.000) και η Cyta που έφθασε στις 315.000 (από 313.000).

Τα άλλα μέτωπα
Εξελίξεις αναμένονται, όμως, και στην hellas online, καθώς ο βασικός μέτοχος της, η Intracom Holdings, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Vodafone. Η τελευταία ελέγχει το 18,5% της hellas online με την Intracom Holdings να έχει το 57,3% και την World Equities Investment Holdings, να κατέχει το 15,5%. Οι πληροφορίες φέρουν τη Vodafone να είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την απόκτηση συνολικά του 100% της hellas online έναντι ενός ποσού της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το μέλλον της Cyta Ελλάδος. Ο λόγος είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας, δηλαδή της Cyta. Απλώς, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2015, οπότε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική θυγατρική, η οποία σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, λειτουργώντας ως εικονικός ιδιωτικός πάροχος.

Το ιστορικό
Η τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας από την πλήρη απελευθέρωσή της το 2001 μέχρι και σήμερα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων επενδυτών από τους οποίους η πλειονότητα δεν προχώρησε στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά προσέφερε υπηρεσίες μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις τους δεν ήταν μεγάλες, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στην αγορά αφήνοντας μάλιστα πίσω τους χρέη πάνω από 140 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, εκατοντάδες άνεργους και χιλιάδες πελάτες που αναζητούσαν νέους παρόχους.

Η ελληνική αγορά αν και είχε μεγάλη προστασία προς τους νέους «παίκτες» μέσω των κανόνων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που δεν προέβλεπε συγκεκριμένο ύψος επένδυσης προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία μίας τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, φάνηκε αρκετά «αυστηρή» με περίπου 19 εταιρείες να έχουν κλείσει ή να συνεχίζουν τη λειτουργία τους με άλλο αντικείμενο. Παράλληλα περίπου 13 εταιρείες έχουν συγχωνευτεί, κάτι που όπως αποδείχθηκε για κάποιες ήταν «σωτήρια» κίνηση, ενώ για κάποιες άλλες δεν άλλαξε την αρνητική τους πορεία και τελικά έβαλαν «λουκέτο».

ΚΙΝΗΤΗ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Συρρίκνωση του τζίρου έως και 8% φέτος

Οι εκτιμήσεις στα τέλη του 2013 έκαναν λόγο για χαμηλά ποσοστά πτώσης όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει πτώση της τάξεως του 5% έως 8% το 2014 όσον αφορά τα έσοδα από υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το -18% του 2013. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά την τελευταία επταετία έχει παρουσιάσει μείωση της τάξεως πάνω από 50% όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από την πτώση του 2013 οφειλόταν στη δραστική μείωση των τελών τερματισμού. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει το 2014. Από την πτώση δεν έχει «γλιτώσει» ούτε η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η μείωση το 2014 σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 8%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com