Αμέσως μετά το Πάσχα εθεωρείτο βέβαιο ότι ο Γιάννη Στουρνάρας θα «μετακόμιζε» στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές κυβερνητικές πηγές, εν αναμονή και του αποτελέσματος, έλεγαν «μάλλον παραμένει στην οδό Νίκης».
Την επαύριον των εκλογών η προοπτική της ΤτΕ για τον υπουργό Οικονομικών απομακρύνθηκε, καθώς συνυπολογίστηκε ότι η επιλογή του θα ήταν αφορμή για νέα σειρά θερμών επεισοδίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ο κ. Στουρνάρας αποτελεί «κόκκινο πανί».
Επιπρόσθετα ο υπουργός έμαθε πως ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που έχουν άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό διακινούσαν την πληροφορία περί απομάκρυνσής του από το τιμόνι της οικονομίας στον επικείμενο ανασχηματισμό, προβάλλοντας μάλιστα το σκεπτικό ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος.
Το «μυστήριο» με τον Γ. Στουρνάρα και όλα τα πιθανά σενάρια
Η «έκρηξη» του Γιάννη Στουρνάρα ήταν θέμα χρόνου.
Το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης μέσω συνεργατών του διαμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να γίνει «σάκος του μποξ» και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Πόσω δε μάλλον που η έντονη δυσφορία Στουρνάρα γνωστοποιήθηκε την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς έφθανε στις Βρυξέλλες για να παραστεί σε συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών του Λαϊκού Κόμματος. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με τον κ. Στουρνάρα και από το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του υπουργού με στόχο να «μαζευτεί» το θέμα και κυρίως η τοποθέτηση περί αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα.
Έτσι και έγινε. Μέσω κύκλων το βράδυ της Τρίτης, που ήθελαν τον κ. Στουρνάρα να «συνεχίζει το έργο του στο υπουργείο» και με κάθε επισημότητα 24 ώρες αργότερα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Εκεί τόνισε πως «ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν του πέρασε από το μυαλό να αφήσει τη θέση μάχης». Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι δεν είναι πολιτικός για να δικαιολογήσει την αυθόρμητη αντίδρασή του, που προκάλεσε θόρυβο δυσανάλογο των προθέσεών του.
Πάντως παρότι τεχνοκράτης και όχι πολιτικός, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την... πολιτική επιδίωξή του.
Όχι μόνο οι διαρροές για τη... συμβολή του στην εκλογική ήττα κόπηκαν μαχαίρι λαμβάνοντας στήριξη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και ξαναμπήκε ως πρώτο φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επί του παρόντος κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει το φινάλε στο πολύκροτο σίριαλ και να «ποντάρει» εκ του ασφαλούς στο πρόσωπο του επόμενου διοικητή της ΤτΕ, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προτιμούσε να παραμείνει ο κ. Προβόπουλος μίας και είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ... αγαστές. Το αντίθετο μάλιστα.
Τα δεδομένα
Πλέον τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Ο κ. Στουρνάρας επιθυμεί να αποχωρήσει από το υπουργείο εκτιμώντας ότι έχει φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε το 2012 από την τότε τρικομματική κυβέρνηση. Έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τον πρωθυπουργό να μετακινηθεί είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε στην Κομισιόν λαμβάνοντας τη θέση του Επιτρόπου. Βέβαια, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην παρούσα φάση μπορεί να παραμείνει στην οδό Νίκης, εφόσον δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί διάδοχος με τα «χαρακτηριστικά» του κ. Στουρνάρα και την επιρροή που αυτός διαθέτει σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει τη συμβολή του υπουργού Οικονομικών στη διάσωση της οικονομίας (επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, έξοδος στις αγορές, βελτίωση οικονομικού κλίματος, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) και σε κάθε περίπτωση εφόσον αποχωρήσει ο κ. Στουρνάρας από τη θέση του, επιθυμεί αυτό να γίνει ομαλά και αποδίδοντάς του τα εύσημα. Από την άλλη πρέπει να κρατήσει και τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες εντός της συγκυβέρνησης και να μην έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο σε μία ξεκάθαρα προεκλογική περίοδο.