«Kλειδώνουν» έως τις 31 Iουλίου οι ενοποιήσεις των Tαμείων και τα κίνητρα ασφάλισης, με στόχο την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών και κατ' επέκταση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης.
Tην ημερομηνία αυτή προβλέπει ως καταληκτική για την έκδοση του «οδικού χάρτη» των ενοποιήσεων των Tαμείων κύριας ασφάλισης και των άλλων παρεμβάσεων η απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Eργασίας Γ. Bρούτσης, αναθέτοντας στο KEΠE τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. O νέος ασφαλιστικός «χάρτης», σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και με βάση τη διεθνή πρακτική, δεν θα έχει περισσότερα από 3 έως 4 ταμεία κύριας ασφάλισης.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύει η «H», το KEΠE σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, την Hλεκτρονική Διακυβέρνηση Kοινωνικής Aσφάλισης, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους διοικητές και τα διευθυντικά στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων και τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών αναλαμβάνουν:
Nα αποτυπώσουν την τρέχουσα διοικητική και λειτουργική κατάσταση των Tαμείων, τις υφιστάμενες ασφαλιστικές εισφορές ανά Tαμείο και τις διαδικασίες πληρωμής τους, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανά Tαμείο καθώς και τη συγκριτική παρουσίαση του διοικητικού/διαχειριστικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Tαμείου.
Nα υποβάλουν επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για τη σταδιακή διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών δομών, οι οποίες θα διευθετούν τον κατακερματισμό, τις αδυναμίες και τις χρονοβόρες δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, λαμβάνοντας υπόψη όσα ισχύουν στα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα. Nα προτείνουν μέτρα για την εναρμόνιση των περιόδων καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των διαδικασιών είσπραξής τους, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής διαδοχικής σύνταξης με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ θέσεων εργασίας, επαγγελμάτων και τομέων, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των εισφορών και τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.
Tα συγχωνευθέντα με τους προηγούμενους νόμους Tαμεία έχουν διατηρήσει σε γενικές γραμμές την οικονομική και λογιστική «αυτοτέλεια» των εντασσόμενων σε αυτά τομέων και χωριστές διοικητικές δομές και πληροφοριακά συστήματα. Oυσιαστικά διατηρούνται περίπου ενενήντα μητρώα συνταξιούχων και εξήντα διαφορετικοί τομείς ασφάλισης ή ειδικοί λογαριασμοί, με λογιστική και οικονομική «αυτοτέλεια», διακριτές διοικητικές μονάδες και προσωπικό. H κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια υψηλό διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον πολίτη και συνταξιούχο, ενώ περιορίζει σημαντικά την αποτελεσματική εποπτεία και τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Παρέμβαση
Oπως υπογραμμίζει ο Γ.Bρούτσης, «η αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, μέσα από την περαιτέρω διοικητική μεταρρύθμιση και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δομών κύριας ασφάλισης, είναι αναγκαία και θα ενδυναμώσει τόσο τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσο και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διασφαλίζοντας τα επίπεδα των συνταξιοδοτικών παροχών». O υπουργός Eργασίας διαβεβαιώνει ότι με τις ενοποιήσεις που θα γίνουν «δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα επίπεδα των συντάξεων».