Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Την καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τώρα την αλλαγή του πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.




«Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το νερό πρέπει να μείνει υπό ισχυρό κρατικό έλεγχο», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Μ. Εμίρη, του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.

Επίσης όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «παράλληλα με την τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου της τρόικας, υπάρχει σε εξέλιξη και πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία δεν γίνεται να επισκιαστεί». Σημειώνεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών οι κ. Πόουλ Τόμσεν, Ντέκλαν Κοστέλο, και Κλάους Μαζούχ επικεντρώθηκαν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο νέος στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2014, ο οποίος έχει «ψαλιδιστεί», αφού αρχικά αναμένονταν έσοδα της τάξης των 3,65 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ακόμη η ενεργοποίηση του συντονιστικού οργάνου για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για ένα όργανο το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους του Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου που εποπτεύει το υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακό στοιχείο. Μάλιστα, η τρόικα ζήτησε να συνεδριάζει, όπως άλλωστε προβλέπεται, κάθε 15 ημέρες ώστε να... ξεμπλοκάρουν σχέδια αποκρατικοποιήσεων στα οποία καταγράφονται προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά καταργεί το μονοπώλιο διάθεσης του αερίου από τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι εκτός από τον διαχωρισμό του δικτύου των ΕΠΑ από τις εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες θα «ανοίξουν» σε τρίτες εταιρείες, θα προσφέρει και κάποια «ανταλλάγματα» στις υφιστάμενες ΕΠΑ, όπως γεωγραφική επέκταση της δραστηριότητάς τους κ.λπ.

Επίσης, τα πρώτα μικρά σημάδια αισιοδοξίας για την «τύχη» της ρύθμισης χρεών φάνηκαν στη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τους διοικητές των μεγαλύτερων ταμείων. Οι διοικητές παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για τους λόγους που δεν περπατά η ρύθμιση και πηγές της ελληνικής πλευράς τόνιζαν πως για πρώτη φορά τα τεχνικά κλιμάκια άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα. Σήμερα θα γίνει νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com