Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Εκθεση - καταπέλτης: Διαβάστε τις απίθανες υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο

Ποινή παύσης μόλις έξι μηνών επεβλήθη σε μηχανικό - υπάλληλο σε περιφέρεια της χώρας, ο οποίος δεν έκανε τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας με αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργατοτεχνιτών.





Στα... μαλακά έπεσε όμως και υπάλληλος στα ΕΛΤΑ ο οποίος αν και υπεξαίρεσε περίπου 30.000 ευρώ, το πειθαρχικό συμβούλιο του επεφύλαξε προσωρινή απόλυση έξι μηνών.

Πάνω από 4.000 ήταν οι πειθαρχικές αποφάσεις που έλεγξε ο Γενικός Επιθεωρητής μετά την επαναφορά της συγκεκριμένης δυνατότητας υποβάλλοντας ενστάσεις σε εκείνες που επέβαλαν ήπιες ποινές για σοβαρά παραπτώματα. Το 66,7% των περιπτώσεων αφορούσε επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% τη μη αξιοποίηση των αποδείξεων για την παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% τη μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των πειθαρχικών συμβουλίων.

Μερικές ακόμη χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφονται στην έκθεση αφορούν την περίπτωση υπαλλήλου του ΝΑΤ που έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής, προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο για να βγουν στη σύνταξη. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΝΑΤ επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών στον υπάλληλο.

Σε άλλη περίπτωση επεβλήθη πρόστιμο 40 ημερών σε υπάλληλο του ΟΓΑ που εξέδιδε έναντι αμοιβής πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλίσεων. Σε υπάλληλο Περιφέρειας που απουσίαζε αδικαιολόγητα για 52 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους επεβλήθη ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών.

Δεν ήταν όμως μόνο οι ενστάσεις για αδικαιολόγητες αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης το 2013 ο Επιθεωρητής διερεύνησε 1.519 υποθέσεις, ύστερα από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για ακόμη μια χρονιά (41,8% των υποθέσεων) και ακολουθούν τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα με 13%.

Οι δήμοι συνιστούν τη βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων. Συγκεκριμένα, το 37% των υποθέσεων διαφθοράς που έλεγξε ο ΓΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκαν σε δήμους, το 18,6% σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το 13,2% των υποθέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις, τα δε οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική μορφή προβλήματος.

Διώξεις
Συνολικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα, εκ των οποίων 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, 360 αιρετοί, 110 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, 36 υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και 12 μέλη ΔΕΠ. Από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.

Υπήρξαν και περιπτώσεις αυτεπάγγελτου ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθη από τη ΔΕΗ για τη χορήγηση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος μόνο στην Αττική αποδείχτηκε ότι το 54,12% των συνδέσεων αφορούσε παράνομη παροχή ρεύματος σε πολυτελείς κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το μειωμένο τιμολόγιο προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση.

Σε άλλη υπόθεση στον ΟΠΑΔ διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος, που χωρίς εξέταση των περιστατικών εξέδιδε παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό ακόμα και μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com