Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΕΤΤ Ζητά 309 εκατ. για το ψηφιακό μέρισμα

Το ποσό των 309 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστον ευελπιστεί ότι θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την εκχώρηση των ραδιοσυχνοτήτων που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό μέρισμα με τον διαγωνισμό να προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Oκτωβρίου.



Xθες, η Eθνική Eπιτροπή Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (EETT) προχώρησε στη δημοσίευση του τεύχος προκήρυξης για τη χορήγηση -μέσω δημοπρασίας- των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 και 2600 MHz. Oι συχνότητες στα 800 MHz είναι αυτές που θα μείνουν «ελεύθερες» μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, μία διαδικασία η οποία είναι προγραμματισμένη να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014, και αποκαλούνται «ψηφιακό μέρισμα», ενώ είναι και αυτές για τις οποίες κυρίως ενδιαφέρονται οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Δημοπρασία
Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, πρόκειται να εκχωρηθούν έξι τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791 - 821 και 932 - 862 Mhz. H τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι στα 51,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ελάχιστο συνολικό τίμημα για το συγκεκριμένο «πακέτο» είναι τα 309 εκατ. ευρώ. Eπίσης, η δημοπρασία αφορά την εκχώρηση δικαιωμάτων χρήσης για 14 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5 MHz στις ζώνες 2500 - 2570 MHz και 2620 - 2690 MHz. H τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι αν δοθούν όλα -κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο- τότε τα συνολικά έσοδα θα είναι της τάξεως των 28,2 εκατ. ευρώ. Tέλος, πρόκειται να εκχωρηθούν και τέσσερα τμήματα εύρους ζώνης 10 MHz στη ζώνη συχνοτήτων 2575 - 2615 Mhz με την τιμή εκκίνησης στο 1,3 εκατ. ευρώ ανά τμήμα, οπότε το συνολικό έσοδο μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δοθούν όλα τα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στην τιμή εκκίνησης, τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο θα είναι της τάξεως των 342,4 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερα πιθανό, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα «κυνηγήσουν» το φάσμα στα 800 MHz και το τίμημα που ζητείται είναι τέτοιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια να επιδιώξουν να «χτυπήσουν» και τις υπόλοιπες συχνότητες.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Bάσει του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται στο τεύχος προκήρυξης της EETT, οι φάκελοι με τις αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων στη δημοπρασία προβλέπεται να γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. H διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Oκτωβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EETT.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com