Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

O κορονοΐός φέρνει πιο γρήγορα το gov.gr

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ενιαία διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, το οποίο σε πρώτη φάση θα δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων ψηφιακά και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.



Η κανονική λειτουργία του gov.gr σχεδιαζόταν για τον Ιούνιο. Όμως, η έξαρση του κορονοϊού και η ανάγκη να ξεκινήσουν πιο γρήγορα οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους οδήγησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βγάλει στον αέρα, έστω και σε δοκιμαστική λειτουργία (beta), την διαδικτυακή πύλη δύο μήνες νωρίτερα,.

Έτσι, το gov.gr θα διαθέτει σε ένα ενιαίο και ομοιόμορφο σύστημα όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που καταρχήν είναι ήδη διαθέσιμες ψηφιακά (taxis, ermis.gov.gr κ.α.) και σε πρώτη φάση την δυνατότητα εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων που μέχρι τώρα γίνονται μόνο με ταυτοπρόσωπη παρουσία. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται και οι επισκέψεις στα ΚΕΠ, άρα και οι μετακινήσεις σε μια περίοδο που όλοι καλούμαστε να "κάτσουμε σπίτι".

Μια ακόμη υπηρεσία που θα είναι διαθέσιμη στην πρώτη φάση, στο πλαίσιο της μείωσης των μετακινήσεων, είναι η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν μέσω SMS τις ιατρικές συνταγές. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης που γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ οι ασθενείς θα γνωρίζουν με ακρίβεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, ενώ πολίτες με χρόνια νοσήματα θα ενημερώνονται για την ανανέωση των φαρμάκων τους απευθείας στο κινητό τους.

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα πρότυπα του gov.uk
Τελικός στόχος για το gov.gr, το οποίο αναπτύσσεται στα πρότυπα του βρετανικού gov.uk, είναι να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης για τους πολίτες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.Σε αυτό θα προστεθούν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Ήδη, τους τελευταίους μήνες έχουν ψηφιοποιηθεί διάφορες υπηρεσίες όπως η πρόσφατη αυτοματοποίηση της εγγραφής των νεογέννητων στο δημοτολόγιο και θα ακολουθήσουν το προσωρινό δίπλωμα οδήγηση η απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά απολυτήρια και άλλα πιστοποιητικά.

Ιδιαίτερα σημαντική για την λειτουργία όλων αυτών των ψηφιακών υπηρεσιών είναι η δημιουργία της ψηφιακής υπογραφής και ταυτοποίησης. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε πολίτης που θα εισέρχεται στο gov.gr θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του για "πιστοποιητικό" εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που απαιτούν ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή, για την ψηφιακή ταυτοποίηση του πολίτη θα χρησιμοποιηθούν κωδικοί που ήδη έχει χωρίς επιπλέον διαδικασίες, σε συνδυασμό με πρόσθετους κωδικούς που θα μπορεί να λαμβάνει ο χρήστης μέσω SMS στο κινητό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com