Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Με κεκτημένο επενδυτικής βαθμίδας οι ελληνικές τράπεζες

Με κεκτημένο επενδυτικής βαθμίδας θα βρει τις ελληνικές τράπεζες η επομένη της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν άμεσα τις προοπτικές που θα δώσει η φάση ανάκαμψης των Οικονομιών. 



Η ανάκαμψη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έντονη και γρήγορη, ως απάντηση στην ισχυρή "ακτινοβολία" κατά του ιού με πρωτόγνωρα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. Κατόπιν αυτού, με βασική παράμετρο τη διάρκεια που θα έχει η πανδημική κρίση, η λήξη της θα βγάλει και πάλι τους επενδυτές στις αγορές, αυτή τη φορά στην πλευρά ισχυρού buy. Αυτό προεξοφλεί και η κίνηση της Γερμανίας – μεγαλύτερης Οικονομίας της ΕΕ -  να ανακοινώσει πακέτο -μαμούθ, ύψους έως 750 δισ. ευρώ, για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Οικονομία της, με το Βερολίνο να σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013. Το σκεπτικό που διατύπωσε η γερμανική κυβέρνηση (και που φωτογραφίζει τις έντονες ανακατατάξεις και νέες επενδυτικές ευκαιρίες που θα αναδυθούν από την κρίση του κορονοϊού) είναι ότι θέλει να διοχετεύσει τη βοήθεια στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν, προστατεύοντάς τις από ανεπιθύμητες εξαγορές στη διάρκεια της κρίσης.

Οι απότομες αλλαγές που προδιαγράφονται στον ορίζοντα, φέρνουν τις τράπεζες στο επίκεντρο, τόσο από τη σκοπιά του διαμεσολαβητικού τους ρόλου και της παροχής ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία, όσο και από επενδυτική σκοπιά (προσέλκυση επενδυτών καταρχάς μέσω της πώλησης κόκκινων δανείων).

Με το κεκτημένο της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία βρίσκεται ακόμη μακριά για το Ελληνικό Δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να προβούν σε σημαντικές κινήσεις μόλις φανεί φως στην έξοδο από το τούνελ του κορονοϊού. Και αυτές δεν θα αφορούν μόνο την γρήγορη  πρόοδο των τιτλοποιήσεων, αλλά και τις εκδόσεις ομολόγων Tier II για τις οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσα στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πώς έχει κερδηθεί η επενδυτική βαθμίδα
Η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί κεκτημένο για τις ελληνικές τράπεζες χάρη σε δύο επιτυχημένες κινήσεις της κυβέρνησης. H πρώτη είναι η διεκδίκηση και λήψη του waiver από την ΕΚΤ για την, επί ίσοις όροις, συμμετοχή της χώρας στο "QE πανδημίας" των 750 δισ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά τη χορήγηση του μηδενικού Risk Weighted Asset για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, τους οποίους θα διακρατήσουν οι ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, έγκριση – εισήγηση που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, σε θετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, εγκρίθηκε και από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) του SSM, κλείνοντας οριστικά την όποια αβεβαιότητα.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του μηδενικού RWA που αποτελεί επιτυχία του Υπουργείου Οικονομικών και δη του αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υφυπουργού Γ. Ζαββού, είναι ανεξάρτητη από τις κινήσεις που αποφασίστηκαν από τις ευρωπαϊκές Αρχές ως άμυνα στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Οικονομία της ευρωζώνης. Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν επιβεβαίωσε τη θέση που είχε υποστηρίξει συστηματικά και με στέρεη επιχειρηματολογία η ελληνική κυβέρνηση, ότι ένα κράτος – μέλος, φέρει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για την επάρκεια κεφαλαίων CRR, μηδενική στάθμιση κινδύνου. Γι΄ αυτό και ανεξαρτήτως της πιστοληπτικής βαθμίδας (δηλ. ακόμη και αν είναι μη επενδυτικής βαθμίδας όπως η Ελλάδα) μπορεί να χορηγήσει εγγυήσεις (που δεν χρειάζονται επιπρόσθετες εγγυήσεις, additional collateral) για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" ώστε το senior tranche της τιτλοποίησης που θα παρακρατήσουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους – και θα υπολογισθεί ως κεφάλαιο – θα έχει μηδενική στάθμιση κινδύνου (0% Risk Weight). Ως εκ τούτου, όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες γλυτώνουν από τον σχηματισμό προβλέψεων και άρα για τα κεφάλαιά τους, ποσά που υπολογίζονταν μέχρι και σε 2,5 δισ. ευρώ.

Το κεκτημένο της επενδυτικής βαθμίδας που δίνουν οι ανωτέρω κινήσεις στις ελληνικές τράπεζες θα "λάμψει" όταν οι αγορές αρχίσουν να προεξοφλούν τη νίκη στη μάχη κατά του κορονοϊού και την είσοδο των Οικονομιών σε ανάκαμψη. Μάλιστα, καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι πρωτοφανή σε μέγεθος, ταχύτητα και συντονισμό, πολλοί εκτιμούν ότι ο επόμενος οικονομικός κύκλος θα φέρει μια ανάπτυξη τύπου V (γρήγορη και δυναμική) παρά U (πιο σταδιακή).

Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε σημαντικά περιθώρια ελευθερίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), αποφάσισε να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά, το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause). Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com