Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Πληττόμενοι επαγγελματίες: 7μηνη παράταση και εξόφληση σε 4 δόσεις για τις εισφορές Φεβρουαρίου - Μαρτίου

Παρατείνονται για επτά μήνες οι προθεσμίες πληρωμής για τις εισφορές Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2020 για τους επαγγελματίες οι οποίοι ανήκουν σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται από τον κοροναϊό, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο κος Γιάννης Βρούτσης. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα πληρωθούν σε 4 δόσεις με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 



Συγκεκριμένα, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι για τους πληττόμενους αυτασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητών έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των παραπάνω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι εισφορές του Φεβρουαρίου - Μαρτίου εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Υπ. Απόφαση. Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω,  η 2η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Οκτωβρίου, η 3η έως τέλος Νοεμβρίου και η 4η δόση έως τέλος Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας 2μηνιαίας ισχύος, τονίζεται.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως την 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Στις παραπάνω διατάξεις υπάγονται οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του e-ΕΦΚΑ, καθώς και τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας στις  20/3/2020, που αναφέρεται στον πίνακα των πληττόμενων κλάδων (βλέπε συνημμένο αρχείο).

Σε περίπτωση που τα παραπάνω πρόσωπα ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, οι ρυθμίσεις περί παράτασης προθεσμιών εισφορών εφαρμόζονται για τυχόν εισφοράς για την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία αφορά περιόδους απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.

Αναστέλλεται, επίσης, μέχρι και 31/8/2020 η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com