Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Στο 1,4 εκατ. οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Άνω των 2 δισ. ευρώ το κόστος

Δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, προανήγγειλε ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια σημερινής κοινής διυπουργικής συνέντευξης τύπου με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα και τον ΥΠΑΝ, Άδωνι Γεωργιάδη, στη βάση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.



Οι εργαζόμενοι που γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ  (σ.σ. όλοι όσοι εργάζονται με επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται)  θα έχουν  πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογισμένη επί του ονομαστικού μισθού, τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων. Ρητά απαγορεύεται η απόλυση προσωπικού, όμως, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει το προσωπικό, αφού παρέλθει η περίοδος αναστολής, για διάστημα ίσο με αυτή, συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα πρέπει να εγγραφούν έως τις 31/3 στο σύστημα "Εργάνη". Η παροχή αυτή θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη, και μη συμψηφιστέα, σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Ο ίδιος τόνισε πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης και είναι έκτακτο και προσωρινό.

Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την 1η έως την 18η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος ΟΑΕΔ, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

Σημειώνεται πως όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανέβασε, μάλιστα, το πλήθος του συνόλου των δικαιούχων των 800 ευρώ στους 1,4 εκατ. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Δώρο Πάσχα
Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να το καταβάλουν (σ.σ. εντός του επόμενου μηνός, όπως κανονικά προβλέπεται) "και τους προτρέπω" δήλωσε ο Υπ. Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή των συντάξεων των μη μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ,ΕΤΑΑ) θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου αντί για τις 26. Οι συντάξεις δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 αντί για τις 30. Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com