Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Δημόσιες επενδύσεις και μείωση φορολογίας επιχειρήσεων μετά τον κορονοϊό

Η δημοσιονομική πολιτική θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία λόγω του κορονοϊού. 



Αυτό τονίζεται στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για το έτος 2019. Η έκθεση είναι προφανές ότι έχει συνταχθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού αλλά οι συντάκτες της έχουν προλάβει να προσθέσουν μερικές πινελιές για την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Στην έκθεση υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο που αφορά την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από πιθανή μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου γίνεται και αναφορά στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "η δημοσιονομική πολιτική θα κληθεί να φέρει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών και την αντιστάθμισή τους θα πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος".

Δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται με μεγέθυνση της οικονομίας και στην έκθεση εξετάζονται οι επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από πέντε διαφορετικές επεκτατικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επίπτωση της μείωσης της φορολογίας ή αύξησης των κρατικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Καθαροί νικητές σε αυτήν τη σύγκριση αναδεικνύονται οι δημόσιες επενδύσεις και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με αύξηση 1% του ΑΕΠ:

-των δημοσίων επενδύσεων προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%

-μέσω μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,9%

-μέσω μείωσης των έμμεσων φόρων προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%

-με αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2%

-με απευθείας εισοδηματικές μεταβιβάσεις στα νοικοκυριά προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Αν και οι παραπάνω επιστημονικές μετρήσεις ενέχουν σημαντικό κίνδυνο αβεβαιότητας δείχνουν σε μεγάλο βαθμό το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλος ο φορολογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που έγινε πριν την κρίση του κορονοϊού βρίσκεται πλέον στον αέρα και πρόκειται να γραφεί εκ νέου από το μηδέν. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι παραπάνω παράμετροι θα ληφθούν υπόψη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com