Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός έφερε πιο κοντά το ψηφιακό κράτος

Η επικαιρότητα φέρνει στο προσκήνιο το gov.gr καθώς από εκεί γίνονται διαθέσιμες οι βεβαιώσεις κίνησης που είναι απαραίτητες από σήμερα για την κυκλοφορία μας στους δρόμους.



Όμως η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου που μπήκε - εσπευσμένα λόγω κορονοϊού-  σε δοκιμαστική λειτουργία παρέχει ψηφιακά και άλλες υπηρεσίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν επίσκεψη σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Από χθες το βράδυ μέσω του forma.gov.gr είναι διαθέσιμα τα δύο έντυπα βεβαίωσης κίνησης που είναι πλέον απαραίτητα για τις μετακινήσεις πολιτών μετά από την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από το πρωί και τουλάχιστον μέχρι τις 6 Απριλίου. Οι αιτήσεις είναι δύο: Η τύπου Α είναι για τη μετάβαση των εργαζομένων προς και από την εργασία τους και η τύπου Β που αφορά μεμονωμένες κινήσεις για λόγους ανάγκης.

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει όσων ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή, σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης το οποίο λαμβάνουν από το 13033, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Εκτός όμως από τα έντυπα βεβαίωσης κίνησης μέσω του gov.gr δίνεται πλέον και η δυνατότητα συμπλήρωσης και υπογραφής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων. Μετά από την έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης/εξουσιοδότησης, το έγγραφο μπορεί να στην στην αρχή η οποία ζητά την έκδοσή του χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν, καθώς και τα δύο είδη εγγράφων γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μειώνονται σημαντικά οι ανάγκες μετακινήσεων για αυτού του είδους τις διαδικασίες, καθώς οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι εξουσιοδοτήσεις είναι με διαφορά οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους επισκεπτόμαστε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Μια ακόμη ψηφιακή υπηρεσία που αναμένεται να τεθεί σήμερα Δευτέρα σε λειτουργία είναι η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Εφόσον οι πολίτες εγγραφούν σε αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν τη συνταγή για ένα φάρμακο μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) ή και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (email). Αντίστοιχα ο φαρμακοποιός θα εκτελεί μία άυλη συνταγή είτε εισάγοντας στο σύστημα το barcode της συνταγής, το οποίο έχει λάβει ο πολίτης, είτε με αναζήτηση της συνταγής του πολίτη εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του.

Και η άυλη συνταγογράφηση έρχεται εσπευσμένα λόγω κορονοϊού, καθώς θεωρείται πως έτσι πάρα πολλοί συμπολίτες μας και ειδικά αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στον γιατρό ή το φαρμακοποιό τους για να πάρουν τα φάρμακα τους.

Προσοχή στους κωδικούς του taxisnet
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταυτοποίηση για τις υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις διενεργείται – σε αυτό το πρώτο στάδιο λειτουργίας – μέσω των κωδικών taxisnet. Όπως τονίζουν αρμόδιοι φορείς αυτό σημαίνει ότι οι κωδικοί είναι πλέον μια "ψηφιακή υπογραφή" και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι τους έχουν, καθώς πολλοί πολίτες έχουν δώσει τους κωδικούς τους στους λογιστές τους. Πλέον χρειάζεται μια επιπλέον προσοχή.

Βήμα – βήμα οι ψηφιακές δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις
1) Στην αρχική σελίδα του gov.gr επιλέγουμε την ενότητα "Πολίτης και καθημερινότητα".

2) Στην καρτέλα της ενότητας επιλέγουμε "Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση".

3) Ανάλογα με το έγγραφο που επιθυμούμε να εκδοθεί, επιλέγουμε "Έκδοση υπεύθυνης δήλωσης" ή "Έκδοση εξουσιοδότησης".

4) Επιλέγουμε "Είσοδος στην υπηρεσία".

5) Στην καρτέλα "Δηλώσεις" επιλέγουμε "Ξεκινήστε εδώ".

6) Στην καρτέλα "Επιλέξτε ενέργεια" επιλέγουμε "Δημιουργία νέου εγγράφου" και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Συνέχεια".

7) Επιλέγουμε ανάμεσα σε προδιατυπωμένες φόρμες εξουσιοδοτήσεων ή υπεύθυνων δηλώσεων και σε ελεύθερο κείμενο και κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί "Επιλογή" που εμφανίζεται.

8) Επιλέγουμε "Σύνδεση" και μεταφερόμαστε στο παράθυρο αυθεντικοποίησης χρήστη του Taxisnet.

9) Εκεί καταχωρούμε το username και το password, ελέγχουμε ότι είναι ενεργή η επιλογή "Έγκριση" και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Αποστολή".

10) Επιστρέφοντας αυτόματα στη σελίδα του gov.gr, θα μας ζητηθεί να επιβεβαιώσουμε αν είναι ορθά καταχωρημένα στο Taxisnet το όνομα, το επώνυμο και ο ΑΦΜ μας και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Επιβεβαίωση".

11) Στην επόμενη καρτέλα καταχωρούμε τα στοιχεία που ζητούνται και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Συνέχεια".

12) Συμπληρώνουμε το κείμενο της εξουσιοδότησης (εφόσον έχουμε επιλέξει ελεύθερο κείμενο), καθώς και τα στοιχεία του εξουσιοδοτούμενου. Επιλέγουμε "Συνέχεια".

13) Στην "Επισκόπηση εξουσιοδότησης" ελέγχουμε αν τα στοιχεία είναι σωστά και επιλέγουμε "Έκδοση".

14) Σε λίγα δευτερόλεπτα λαμβάνουμε στο κινητό που καταχωρήσαμε στο στάδιο 11 ένα SMS με τον εξαψήφιο κωδικό που πρέπει να εισάγουμε στο πεδίο "Κωδικός" και επιλέγουμε "Συνέχεια".

15) Στην αριστερή στήλη της οθόνης εμφανίζεται ένα πράσινο πλαίσιο το οποίο μας ενημερώνει ότι το έγγραφο εκδόθηκε, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του. Στη δεξιά στήλη επιλέγουμε "Αποθήκευση" για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο στον υπολογιστή μας, "Αποστολή e-mail" για να στείλουμε το έγγραφο στη δική μας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και "Αποστολή SMS" για να στείλουμε το έγγραφο στον δικό μας αριθμό τηλεφώνου. Αν θέλουμε να ακυρώσουμε το έγγραφο που συντάξαμε, επιλέγουμε "Ανάκληση".

Η διαδικασία της αύλης συνταγογράφησης
Ο πολίτης θα μπορεί να συνδέεται στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.e-syntagografisi.gr) είτε με τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης εφόσον διαθέτει ("Είσοδος με ΠΦΥ"), είτε με τη χρήση των κωδικών του taxisnet και να δηλώνει ότι  επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται.

Ο ασθενής στη συνέχεια δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις συνταγές, ο οποίος μπορεί να είναι  είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο  σύστημα, είτε και μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, καταχωρώντας στο σύστημα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Μόλις ο ιατρός καταχωρίσει τη συνταγή φαρμάκων  του, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο,  το οποίο περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της ή και μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) με όλα τα στοιχεία  που περιλαμβάνονται στη συνταγή: αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος.

Σημειώνεται ότι κατά την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συντα- γής δεν προσκομίζεται στον φαρμακοποιό το φυσικό  έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού. Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη ηλεκτρονική συνταγή εισάγοντας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον  κωδικό της (barcode συνταγής) ή τον Αριθμό Μητρώου  Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του ασθενή.

Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής φαρμάκων με  βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός αναζητεί και εκτελεί την άυλη ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, με βάση τον αριθμό της (barcode συνταγής). Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του  τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της  συνταγής του.

Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων με βάση τον Α.Μ.Κ.Α.  του πολίτη, ο φαρμακοποιός εισάγει στο Σύστημα της  Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον Α.Μ.Κ.Α. του πολίτη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση,  προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές του, οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση.

Το σύστημα αποστέλλει στον πολίτη κωδικό (one-time-password) με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει για επιβεβαίωση της παρουσίας του.

Ο πολίτης γνωστοποιεί  τον κωδικό στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του πολίτη.

Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη  συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο  κινητό τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης  της συνταγής του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com