Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τεστ κορονοϊού μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις

Ειδική ομάδα της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την κ. Β. Σύψα από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, εκτίμησε πως βάσει των νέων ως τώρα δεδομένων, έχουμε περίπου 2.000 με 3.000 περιστατικά κορονοϊού στην Ελλάδα… μια εκτίμηση εντούτοις που ενέχει αρκετή αβεβαιότητα.



Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο εκπρόσωπος της Αριστοτέλους για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εν τω μεταξύ ανέβηκε στα 418, αφού προστέθηκαν 31 νέα. Από αυτά τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Στα  εργαστήρια αναφοράς για τη διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης για τον κορονοϊό ελέγχονται πλέον μόνο τα περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον για να διατηρηθούν οι αντοχές του συστήματος υγείας, δεύτερον για να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η στρατηγική όμως δείχνει να αλλάζει σταδιακά και όσον αφορά την καταμέτρηση των κρουσμάτων.

"Περιμένουμε φυσικά ακόμα περισσότερα κρούσματα και σταδιακά δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα. Θα περάσουμε σε μια άλλη λογική, που θα ανακοινώνουμε τα σοβαρά κρούσματα, τα οποία δίνουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα της επιδημίας στη χώρα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς και την έκβασή τους. Σταδιακά αυτή θα γίνεται η πολιτική όλων των χωρών. Σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται η εξέλιξη της επιδημίας σημαντικά και αυτό δεν είναι  μόνο στην Ελλάδα, είναι  σε όλο τον κόσμο" ,σημείωσε ο Καθηγητής.

Ο ίδιος άλλωστε ανέφερε πως τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει με αυστηρές προϋποθέσεις να μπορούν να ελέγχουν τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια της νόσου και θέλουν να ελεγχθούν.

Το plan B για επάρκεια στις κλίνες
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επίταξης από το κράτος, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών από κορονοϊό, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ήδη μονάδα μεγάλου ομίλου στο κέντρο της πρωτεύουσας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αυτό, προχωρώντας σε απολύμανση των χώρων, κλείνοντας παράλληλα ορόφους.

Και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια παρομοίως έχουν τεθεί στη διάθεση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε κλίνες.

Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες 120 κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθούν περιστατικά κορονοϊού. Παράλληλα αναπτύσσονται και άλλα κρεβάτια τις επόμενες ημέρες.

"Στόχος είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Θα φτάσουμε όπου χρειαστεί πιστεύουμε. Υπάρχει ένας σχεδιασμός προκειμένου και να ανοίξουν οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μας έχει προσφέρει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας και υπάρχουν και άλλα σχέδια, όπως έχετε δει στο εξωτερικό, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες μονάδας εντατικής θεραπείας σε θαλάμους των νοσοκομείων" σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Επιπλέον, μετά το ΝΙΜΤΣ που  ορίσθηκε ως νοσοκομείο που θα νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, το ίδιο θα συμβεί και με το "Σωτηρία". Όπως έχει ανακοινωθεί ακόμη,  στην πρώτη γραμμή για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό θα βρεθεί και το νοσοκομείο "Παμμακάριστος", το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα δεν γίνεται με την καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Η μία είναι  εκτεταμένη και περιλαμβάνει όλες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά σε ΜΕΘ. Η δεύτερη αφορά σε μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία στο γενικό πληθυσμό, που όμως δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com