Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Πρόσθετο περιθώριο 4 δισ. για μέτρα στήριξης στην Ελλάδα αν συμφωνηθεί το νέου τύπου δάνειο του ESM

Η μάχη που δίνουν όλες οι  χώρες του Νότου – και η Ελλάδα – για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από το "μαξιλάρι" των 410 δισ. ευρώ του ESM, αν τελεσφορήσει, μπορεί να δώσει ένα πρόσθετο δημοσιονομικό "όπλο"  τουλάχιστο 4 δις ευρώ (τουλάχιστο 2% του ΑΕΠ) και στη χώρα μας. Με αυτό η κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ 3 εκδοχών που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Eurogroup:



* Της κάλυψης του κόστους των μέτρων που έχει εφαρμόσει (4,7 δισ. ευρώ),
* Της χρονικής τους επέκτασης/ενίσχυσης για όσο διαρκεί η κρίση ή
* Της απόκτηση πρόσθετων "πυρομαχικών" στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτό που συζητείται είναι μία νέα εκδοχή της Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής (ECCL) που προβλέπει ο ESM. Είναι γνωστή στην Ελλάδα από τον καιρό των μνημονίων.

Είναι η πιο "light" γραμμή δανειοδότησης του ESM που προορίζεται για κράτη τα οποία έχουν πρόσβαση στις αγορές. Στην "κανονική" της μορφή συνδέεται ωστόσο - και αυτή - με προαπαιτούμενα και όρους επιτήρησης.

Αυτό λοιπόν που συζητείται στην Ευρώπη (και στο χθεσινό Eurogroup), αλλά και στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (στην οποία παραπέμπεται το εν λόγω ζήτημα μετά την αδυναμία λήψης απόφασης) είναι πως οι όροι θα αλλάξουν. Πως δηλαδή ο ESM θα δανειοδοτήσει οριζόντια όλα τα κράτη-μέλη με ποσό ανάλογο με τις ανάγκες τους (τουλάχιστο ίσιο με 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας) χωρίς ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς.

Χθες, μετά το πέρας του Eurogroup (που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης) δεν κατέστη δυνατή καν η έκδοση κοινής δήλωσης. Αυτό που τώρα περιμένουν οι ΥΠΟΙΚ είναι ένα "mandate" από τη Σύνοδο Κορυφής ούτως ώστε να προχωρήσουν τις κουβέντες οι οποίες έχουν μεγάλο αντίπαλο το χρόνο.

Τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ΕΕ, το ένα το ένα μετά το άλλο, χρησιμοποιούνται. Το τελευταίο ήταν η ρήτρα "διαφυγής" από τους δημοσιονομικούς κανόνες που ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα. Δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο αλλά όχι τα ταμειακά διαθέσιμα.

Έτσι νέα εργαλεία, πρωτίστως δημοσιονομικής ρευστότητας, πρέπει να δημιουργηθούν. Ο ESM έχει δυναμική 410 δις ευρώ (ή ποσό ίσο με το 3,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).

Αρμόδιες κοινοτικές πήγες εξηγούν ότι αυτό που επιχειρείται στη συμβιβαστική λύση είναι οι όροι που θα συνδέονται με τα εν λόγω δάνεια για τα οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση τα κράτη (με αρχή πιθανόν από την Ιταλία),  να είναι τόσο light ούτως ώστε να συνιστούν απλά ένα "πρόσχημα" για να υπάρξει η αποδοχή των κρατών  που διαφωνούν, όπως είναι η Ολλανδία. Επιπλέον, όπως έγινε σαφές χθες,  διαφωνίες εκφράστηκαν και για το ευρωομόλογο…

Οι δηλώσεις
Όπως ανέφερε χθες   ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο οι όροι της εν λόγω ECCL  θα πρέπει να είναι "ευθυγραμμισμένοι με την εξωτερική, συμμετρική φύση του σοκ". "Αυτό ισχύει και για τυχόν προϋποθέσεις που θα περιέχουν" τόνισε.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως το όριο του 2% του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί "ενόψει της σοβαρότητας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των οικονομικών του επιπτώσεων". Είπε πως τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υγείας  και των οικονομικών επιπτώσεων. Αλλά και την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το τέλος της κρίσης.

Τα κράτη με τα λεφτά αυτά μπορούν όπως είπε να καλύψουν τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει "ή μπορούν να αποφασίσουν να διπλασιάσουν αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα".…

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις καθώς η κρίση βαθαίνει. Αλλά και έχει κάνει σαφές πως χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό, καθώς το τέλος δεν είναι προβλέψιμο διεθνώς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com