Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

"Πράσινο φως" από Κομισιόν για επιπλέον μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε 4 άξονες

Το περιθώριο που πλέον δίδεται στην Ελλάδα για πρόσθετα μέτρα στήριξης μετά την απόφαση της Κομισιόν για "άρση" των δημοσιονομικών κανόνων περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen. Εξήγησε πως θα γίνει επικύρωση της απόφασης από το Ecofin της Δευτέρας.



Αλλά επισήμανε και πως "δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα δημοσιονομικά με τα ταμειακά" περιθώρια, εξηγώντας παράλληλα πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου χωρίς να πειραχθεί το "μαξιλάρι" διαθεσίμων, με την πρόβλεψη πως πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση των κρατικών εσόδων.

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε και ποιοι είναι οι νέοι κλάδοι (ΚΑΔ) που θα ενταχθούν την άλλη εβδομάδα στο πακέτο των επιλέξιμων προς στήριξη λόγω  πιέσεων που δέχονται. Εξήγησε και το ποιοι επιχειρηματίες μπορούν να αναβάλλουν το δώρο Πάσχα λόγω μεγάλης πτώσης τζίρου ή αναστολής λειτουργίας.

Η απόφαση της Κομισιόν
Μιλώντας για την απόφαση της Κομισιόν να αναστείλει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας και για το τι σημαίνει για την Ελλάδα ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα δημοσιονομικά με τα ταμειακά". Εξήγησε πως η κίνηση θα αποφασιστεί το βράδυ της Δευτέρας στο Ecofin αλλά και την Τρίτη στο Eurogroup.

H απόφαση είπε θα "διευρύνει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάθε χώρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού".

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως η Ελλάδα πέτυχε στο τελευταίο Eurogroup να μην ισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 και επιπλέον οποιαδήποτε δαπάνη γίνει σε συγκεκριμένους πυλώνες που ενέκριναν οι υπουργοί να εξαιρείται από τον υπολογισμό του οποίου νέου πρωτογενούς αποτελέσματος.

Πλέον, "η νέα αυτή η απόφαση διευρύνει τους βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να γίνουν ακόμα περισσότερες δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξηγώντας που θα διοχετευθεί το περιθώριο αυτό ανέφερε μέτρα σε 4 πεδία:

1. "Πρώτα από όλα θα κάνουμε ότι χρειάζεται η δημόσια υγεία. Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία. Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί 200 εκατομμύρια επιπλέον

2. Δεύτερον ρευστότητα επιχειρήσεων. Έχουμε ήδη προαναγγείλει την επιστρεπτέα  προκαταβολή του 1 δις ευρώ. Τη διαμορφώνουμε προκειμένου άμεσα να διατεθεί.

3. "Τρίτον έχουμε ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται

4. Τέταρτον όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

Έρχεται διεύρυνση των ΚΑΔ
Για το αν  θα υπάρχει διεύρυνση των κλάδων (ΚΑΔ) που ευεργετούνται,  ανέφερε ότι υπήρχε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την επεξεργασία των κλάδων. "Αυτή η άσκηση είναι δυναμική", ανέφερε. "Οφείλουμε συνεπώς να λειτουργούμε προνοητικά αλλά και συνετά", εξήγησε.

Ανήγγειλε  πως θα υπάρξουν νέοι ΚΑΔ μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Ενδεικτικά ανέφερε πως στους νέους ΚΑΔ θα περιλαμβάνονται:

* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

* Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές

* Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ

* Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών

* Πλυντήρια αυτοκινήτων

* Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "συνεχίζεται η άσκηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της εβδομάδος" αλλά και πως "παρακολουθούμε κάθε ημέρα τα αριθμητικά δεδομένα, λαμβάνουμε μηνύματα από την κοινωνία και τους κλάδους και προσπαθούμε να τους ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τηρουμένων των συνθηκών".

Για τα πιθανά νέα μέτρα ανέφερε "δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος, άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε σήμερα σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα".

Το Δώρο Πάσχα
Για το δώρο Πάσχα και για την απόφαση που ελήφθη να δοθεί αργότερα εξήγησε ο υπουργός ότι "υπάρχει η δυνατότητα στους κλάδους που πλήττονται να δώσουν οι επιχειρηματίες όλο το δώρο Πάσχα μεταγενέστερα. Το πότε θα το δώσουν είναι δικό τους θέμα, απλά ορίζεται ως όριο έως το καλοκαίρι και επίσης υπάρχει η δυνατότητα όσοι μπορούν να το δώσουν σήμερα".

Η δυνατότητα αναβολής είπε δίδεται σε "επιχειρήσεις που πλήττονται, δηλαδή σε αυτές που έκλεισαν ή σε αυτές που θα είναι στην περίμετρο των ΚΑΔ που έχουμε ανακοινώσει". "Οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται θα δώσουν το δώρο Πάσχα κανονικά" πρόσθεσε προαναγγέλλοντας   απόφαση του υπουργού Εργασίας  που θα ορίζει τους όρους.

Για το χρόνο καταβολής είπε  πως μπορούν να "το δώσουν αργότερα αλλά το συντομότερο δυνατό όταν τελειώσει η κρίση που τώρα βιώνουμε". Εξήγησε πως "είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις γιατί ευχόμαστε η υγειονομική κρίση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά πρέπει κάποιος να μας προσδιορίσει το χρόνο λήξης της κρίσης για να δούμε και το χρόνο καταβολής".

Εξήγησε πως  η κίνηση αυτή αποφασίστηκε όχι μόνο για να αυξηθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και για να διανεμηθεί αυτή η ρευστότητα στο σύνολο της οικονομίας. "Θα πρέπει να σκεφτούμε και τη θέση του επιχειρηματία που έχει κλείσει ή αυτού που έχει μείωση 80% του τζίρου" είπε.

Δώρο στους εργαζομένους υγείας – ΕΚΑΒ
Για  τους νοσηλευτές είπε πως το Δώρο θα δοθεί τον Απρίλιο. Αφορά σε 108.000 εργαζόμενος και το κόστος του μέτρου είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ραγδαία μείωση εσόδων
Σε ερώτημα για το πώς θα καταβληθούν οι φόροι και οι εισφορές μετά το τρίμηνο - τετράμηνο "πάγωμα", επισήμανε ότι "μου λέτε από τώρα πως ξέρετε ποια θα είναι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας μετά από τρεις-τέσσερις μήνες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα". Εξήγησε πως "δώσαμε αυτές τις αναστολές με βάση τα δεδομένα που έχουμε" από το υπουργείο υγείας και άλλες πηγές για την εξέλιξη της κρίσης.

"Βλέπετε όμως τα δεδομένα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό αλλάζουν διαρκώς. Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο" επισήμανε. "Μιλάμε για παράδειγμα για τον τουρισμό και κάνουμε εκτιμήσεις ότι αν τελειώσει η κρίση το συντομότερο δυνατό θα έχουμε ένα ήρεμο σχετικά καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι αν ξέρουμε ποια θα είναι κατάσταση το καλοκαίρι για το εισερχόμενο τουρισμό. Άρα ίσως να πρέπει να αναλάβουμε για τον κλάδο αυτόν επιπλέον πρωτοβουλίες σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τις εξελίξεις και στο εξωτερικό. Άρα θα πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Σοβαρά και υπεύθυνα", επεσήμανε.

Απώλειες εσόδων και ταμειακά διαθέσιμα
Για την ταμειακή κατάσταση της οικονομίας ανέφερε ότι "το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο θα υπάρχουν απώλειες εσόδων. Απώλειες φορολογικών εσόδων και απώλειες ασφαλιστικών εσόδων και λόγω της κατάστασης οικονομίας, αλλά και λόγω των αναστολών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός". Επίσης "ταυτόχρονα έρχεται η ελληνική πολιτεία και δίνει μέσα από την αύξηση δαπανών το καλύτερο που μπορεί στην ελληνική κοινωνία, σε επιχειρήσεις και κυρίως σε εργαζόμενους".

"Άρα είναι προφανές ότι θα χρειαστεί και ταμειακά να έχουμε τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά. Εκτιμούμε με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει ότι μπορούμε να πάμε με τα ταμειακά που έχουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αρχές Ιουνίου. Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου το μαξιλάρι ασφαλείας και ότι υπάρχει σε αυτό" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξήγησε πως αυτά τα λεφτά υπάρχουν "γιατί έχουμε κάνει μία συνετή πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα" αλλά και  γιατί η Ελλάδα "εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα έναν βαθμό ευελιξίας έτσι ώστε να αποδειχθεί για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση αλλά ένα κανονικό κράτος μέλος".

Η μείωση των φόρων
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τον σχεδιασμό που είχε γίνει προ κρίσης για μείωση φόρων και το τι ισχύει πλέον, ανέφερε ότι "για  να μπορέσει αυτό το κομμάτι να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει πρώτα από όλα να στηρίξουμε την κοινωνία. Άρα ουσιαστικά τώρα χρειάζεται αύξηση δαπανών για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα  νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι". Και παράλληλα εξήγησε πως θα πρέπει με τις πολιτικές μας να επιστρέψουμε στη "δυναμική που είχαμε  διασφαλίσει μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020" ώστε "αμέσως μετά να πιάσουμε το νήμα από κει για να πάμε πολύ καλύτερα".

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζει είπε "προφανώς δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση να αντιμετωπίσω αυτό το τσουνάμι". Εξήγησε πως "είμαστε εδώ να συζητήσουμε την κοινωνία, να ακούσουμε την κοινωνία, να ακούσουμε τους φορείς". Είπε  πως "σε αυτή την πορεία που είναι πρωτόγνωρη θα κάνουμε και λάθη μπορεί να έχουμε κάνει και παραλείψεις. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό".

Για τις δύο αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε πως αύξησαν τους βαθμούς ελευθερίας "και ανακοινώσαμε το δεύτερο και το τρίτο πακέτο μέτρων".

Για τους υπαλλήλους του δημοσίου και για την εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο απαντά σε ερώτημα για τις αμοιβές τους "ότι ο σκοπός είναι να μην υπάρχουν περικοπές. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com