Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Έκπτωση εισφορών 25% και αποζημίωση 800 ευρώ για πληττόμενες επιχειρήσεις με έως 5 άτομα προσωπικό

Δύο εξαιρετικά σημαντικές νέες παρεμβάσεις στήριξης των ελευθέρων επαγγελματιών  εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου την οποία έδωσε μαζί με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.



Συγκεκριμένα, σ’ ο,τι αφορά αμιγώς στο ασφαλιστικό –εργασιακό πεδίο, ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε για πρώτη φορά ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους ατομικούς επιχειρηματίες -υπό τον όρο, όμως,  ότι υπάγονται στην κρατική λίστα με τις πληττόμενες από τον κοροναϊό επιχειρήσεις (ΚΑΔ)-  και παράλληλα απασχολούν έως 5  εργαζόμενους τα εξής μέτρα:

1.      Την έκπτωση  25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη  προβλεπόμενη ημερομηνία.

2.       Την είσπραξη  ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ.

Επίσης ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως οι ίδιοι επαγγελματίες  (δηλ. όσοι ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ   και έχουν ως 5 εργαζομένους) μπορούν (αν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 με έκπτωση 25%) να αναστείλουν  τις πληρωμές τους αυτές έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, έπειτα να προβούν σε πληρωμή τους σε 4 δόσεις .

Εξάλλου  μπορούν  να αναστείλουν έως τον ερχόμενο Ιούνιο τις πληρωμές των δόσεων Μαρτίου –Απριλίου –Μαΐου 2020 για ρυθμισμένες οφειλές.

Αναλυτικά τα ασφαλιστικά –εργασιακά μέτρα ανά κατηγορία δικαιούχων, τα οποία ανακοίνωσε ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχουν ως εξής :

·         Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυταπασχολούμενους

-   Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ προβλέπεται  αποζημίωση 800 ευρώ.

-Πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα στις ειδικές περιπτώσεις επαγγελματιών και εργοδοτών  επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές

-   Αναστολή    καταβολής  (σ.σ. από  τους επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ)  των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης  περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

- Αναστολή της καταβολής (σ.σ. από  τους επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ)   των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

-  Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών  (των επαγγελματιών που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης    περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη  προβλεπόμενη ημερομηνία  (σ.σ. και συνεπώς οι υπόχρεοι δεν επιλέξουν την αναστολή πληρωμών έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).

·         Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων  (ανεξάρτητα από το πλήθος των εργαζομένων που απασχολούν, δηλαδή και πάνω από 5 ) που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

-Επτάμηνη παράταση  προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες μπορούν  να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

- Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

-Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους μέχρι το καλοκαίρι. (Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις).

-Δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

·         Μέτρα για τους εργαζομένους

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις -  δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες -  προβλέπεται:

-  Αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

- Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

-  Διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

- Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

·         Μέτρα για τους ανέργους 

-          Δίμηνη παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

-          Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει οικιοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

 Aνοίγουν οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων
Υπενθυμίζεται πως χθες υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν, σήμερα, οι δύο  υπουργικές αποφάσεις του Υπ. Εργασίας με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις:

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς

-την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).

Παράλληλα, είναι έτοιμα τα δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο:

·         Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη

·         Η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.grθα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com