Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Έκτακτη παροχή 800 ευρώ σε μισθωτούς πληττόμενων επιχειρήσεων και σε όλους τους επαγγελματίες

΄Έξι νέες παρεμβάσεις στήριξης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και την Πολιτική Προστασία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του αναφορικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και των αρνητικών συνεπειών τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.



Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χθες παροχή 800 ευρώ στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά και όσους απολύθηκαν από την 1η έως 18η Μαρτίου. Την ίδια παροχή (800 ευρώ) , αλλά και αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανακοίνωσε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζομένους σε Νοσοκομεία-Πολιτική Προστασία. Ο ίδιος τόνισε πως το Δώρο Πάσχα του ιδιωτικού τομέα "θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται". Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο " ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία".

Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε :

1. Την καταβολή "έκτακτου μισθού" 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από την τρέχουσα κρίση και όχι μόνο σε εκείνους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, όπως προέβλεπε προηγούμενη κυβερνητική ανακοίνωση. Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά ""επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους”. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, προχθές, οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχονται σε 200.000 (πέραν των 500.000 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση).

Συνεπώς, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών το κόστος αυτού του μέτρου θα μπορούσε να ανέλθει γύρω στα 160 εκατ. ευρώ  (πέραν των 450 εκατ. ευρώ για την ειδική αποζημίωση των 500.000 εργαζομένων στις κλειστές, με κρατική απόφαση, επιχειρήσεις). Η καταβολή εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του προσεχούς Απριλίου.

2. Την καταβολή παροχής ύψους 800 ευρώ σε όσους απολύθηκαν από 1ης έως 18ης Μαρτίου 2020.

Όπως δήλωσε επί λέξει ο Πρωθυπουργός, "800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες”.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το Capital.gr, κατά το διάστημα αυτό σημειώθηκαν  115.000 απολύσεις –αποχωρήσεις.

Σε περίπτωση που όλοι οι παραπάνω δικαιούνταν τη σχετική παροχή, το δημοσιονομικό κόστος της θα ανερχόταν σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.  Η πληρωμή της εν λόγω παροχής αναμένεται εντός του προσεχούς Απριλίου.

3. Την καταβολή 800 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και όχι μόνο γι’ αυτούς που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, όπως προέβλεπε προηγούμενη κυβερνητική εξαγγελία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως  "την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αυτοί ανέρχονται κοντά στο 1 εκατ.

Η καταβολή ενός τέτοιου ποσού σε καθένα από αυτούς θα ανέβαζε το σχετικό δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις. Η πληρωμή της εν λόγω παροχής αναμένεται εντός του προσεχούς Απριλίου.

4. Την αναστολή καταβολής των εισφορών για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και όχι μόνο για όσους έκλεισαν την επιχείρηση τους με κυβερνητική απόφαση ή επλήγησαν από την τρέχουσα κρίση, όπως προέβλεπε προηγούμενη ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης "και για αυτούς (σ.σ. όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες) θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών”. Αυτό σημαίνει πως κοντά στους 1 εκατ. επαγγελματίες θα μπορούν να μην καταβάλλουν τις εισφορές (για τη δική τους αυτασφάλιση) Φεβρουαρίου ή ακόμα και του Μαρτίου, οι οποίες θα έπρεπε το επόμενο δίμηνο. Σε μηνιαία βάση, η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα κοστίσει στα ταμεία κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

5. Έκτακτο δώρο Πάσχα στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης  ανέφερε πως "σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασία". Πληροφορίες του Capital.gr από συνδικαλιστικούς κύκλους αναφέρουν πως η παροχή αυτή αφορά πάνω από 40.000 προσωπικό.

Ωστόσο, το κόστος της δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, καθώς δεν έχει διευκρινισθεί ο τρόπος υπολογισμού της, δηλαδή αν θα αντιστοιχεί στο 50% του μηνιαίου μισθού κάθε υπαλλήλου (όπως ίσχυε προ της κατάργησης της εν λόγω παροχής) ή αν θα είναι ένα εφάπαξ ποσό για όλους, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων  που θα λάβουν την ειδική αποζημίωση / "έκτακτο μισθό". Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένα σενάρια το δημοσιονομικό κόστος δεν αναμένεται να είναι κάτω από 30 εκατ. ευρώ.

6. Εξασφάλιση του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως  "το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία".

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr, "η καταβολή εγκαίρως του Δώρου Πάσχα  εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Στην εν λόγω απόφαση καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Το μέτρο αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Δεν αίρεται η υποχρέωση καταβολής του δώρου, αλλά σχεδιάζεται η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής του πιθανότητα έως και το καλοκαίρι σε ένα σενάριο, όταν θα πρέπει να αποδοθεί το αντίστοιχο δώρο θερινής αδείας (σ.σ. ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για τη δυνατότητα αναβολής)".Οι δικαιούχοι του Δώρου Πάσχα ανέρχονται κοντά στο 1 εκατ. ενώ το κόστος για τους εργοδότες κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com