Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για τη ζήτηση ρεύματος

Η κρίση του κορονοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας επηρεάζουν όχι μόνο την κατανάλωση ενέργειας και τις αιχμές της ζήτησης, καθώς και άλλες παραμέτρους στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς. 



Είναι, δε, σημαντικό το γεγονός ότι στη διάρκεια μιας τόσο ιδιαίτερης συγκυρίας υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης, της ωρίμανσης και κατ' επέκταση του μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς, η συνολική κατανάλωση ενέργειας κινήθηκε σε σταθερά επίπεδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι από πλευράς παραγωγής είχαμε αυξημένη συμμετοχή μονάδων φυσικού αερίου, εισαγωγές και ΑΠΕ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου στις 9 Μαρτίου, η συνολική κατανάλωση ήταν 125.848 MWh και η μέση οριακή τιμή συστήματος ήταν 41,428 ευρώ/MWh. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από θερμικές μονάδες, ακολούθησαν οι εισαγωγές, ενώ σημαντική συμμετοχή είχαν και οι ΑΠΕ.

Μια εβδομάδα μετά στις 16 Μαρτίου η κατανάλωση παρουσίασε αύξηση στις 132.521MWh, η μέση οριακή τιμή συστήματος ήταν 43,585 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα οι ΑΠΕ κάλυψαν περίπου τη μισή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολούθησαν οι θερμικές μονάδες και οι εισαγωγές.

Χθες, η προημερήσια αγορά τοποθετούσε τη συνολική ζήτηση στις 132.390 MWh και η μέση οριακή τιμή συστήματος είχε οριστεί λίγο αυξημένη στα 46,357 ευρώ/MWh. Οι εισαγωγές προηγήθηκαν των ΑΠΕ, ενώ οι θερμικές μονάδες είχαν την πρωτοκαθεδρία.

Σημειώνεται ότι στο επίμαχο διάστημα της κρίσης, μέχρι τώρα, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε σχέση με τα εκκρεμή θέματα της αγοράς. Για παράδειγμα την περασμένη Δευτέρα είχαμε την έναρξη της αγοράς παραγώγων του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, η οποία αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ψηφιακή μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγήσει και στο περαιτέρω άνοιγμα. Η πρώτη συναλλαγή, ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα, μεταξύ της ΔΕΗ και της Elpedison. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που κατέστη εφικτό εξαιτίας της σταδιακής ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς και πρωτίστως της ΔΕΗ. Και είναι σημαντικό ότι αυτό επετεύχθη σε μια περίοδο που υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας συνολικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτός από την κρίση του κορονοϊού, υπάρχει σε εξέλιξη ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου, που έχει οδηγήσει τις τιμές στα 10 δολάρια το βαρέλι, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, την ίδια στιγμή που η ζήτηση εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη, ενώ λόγω του καιρού υπάρχει κάποιες ημέρες περισσότερο, κάποιες άλλες λιγότερο σημαντική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο την περίοδο που διανύουμε ως προς την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν για να καλυφθεί η ζήτηση. Το μερίδιο των ΑΠΕ, μάλιστα κάποιες ημέρες έφτασε να καλύπτει στην προημερήσια αγορά έως και το 50% της ημερήσιας ζήτησης.

Την ίδια στιγμή πάντως στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, η κατανάλωση ρεύματος εμφανίζει ανομοιογενή διακύμανση. Στις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καταγράφεται σημαντική μείωση στη ζήτηση. Σε άλλες περιοχές όπου ακόμη το φαινόμενο δεν βρίσκεται σε έξαρση, υπάρχει η επίπτωση από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες σημειωτέον βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά συνολικά την τελευταία διετία, καθώς ωριμάζει σταδιακά η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών στο αέριο που προμηθεύεται η αγορά από αγωγούς, σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός με σημαντική κάλυψη των αναγκών. Αυτό βοηθά συνολικά την ενοποιημένη αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση με χαμηλές τιμές. Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ηλεκτρισμού της κεντρικής Ευρώπης, δεν έχουν αντιμετωπίσει θέμα επάρκειας, κάτι που ισχύει και για την ελληνική αγορά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com