Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Την ακύρωση 22 διαγωνισμών κτηματογράφησης εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

Αβέβαιος για τη χρηματοδότηση της κτηματογράφησης της χώρας εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.», Ηλίας Λιακόπουλος, δηλώνοντας παράλληλα, πως προσωπική του εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα είναι η ακύρωση των 22 διαγωνισμών κτηματογράφησης, στις οποίες έχει σημειωθεί εμπλοκή λόγω ενστάσεων.




Πράγματι, πολλές υπήρξαν οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τον πρόεδρο της ΕΚΧΑ, τόσο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) όσο και για την πορεία των 28 διαγωνισμών που εκκρεμούν για την κτηματογράφηση του 68% της επικράτειας - πορεία που έχει ανασταλεί στους 22 απ' αυτούς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος και οι βουλευτές Ε. Αποστόλου, Ε. Ουζουνίδου και Α. Αλεξόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) και Ραχήλ Μακρή (ανεξ.) αξίωσαν (συχνά με επιτακτικό ύφος από πλευράς αντιπολίτευσης) διευκρινίσεις από τον κ. Λιακόπουλο για την πορεία του έργου, ελέγχοντας ιδίως την απόφασή του να καταφύγει σε υποχρεωτικές εκπτώσεις ύψους 12%.

«Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δώσει στο Κτηματολόγιο Α.Ε. πάνω από 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Έχει πράγματι υλοποιηθεί αυτή η χρηματοδότηση - κι αν όχι, μπορεί η εταιρεία να συνάψει συμβάσεις γι' αυτές τις 28 μελέτες για το υπόλοιπο της χώρας;» ρώτησε τον πρόεδρο της ΕΚΧΑ, ο Γιώργος Βλάχος (ΝΔ).

«Το Κτηματολόγιο ήταν ένα μεγάλο έργο, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είχε εγγραφεί σε κανένα υπουργείο από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση» απάντησε ο Η. Λιακόπουλος. «Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να πάρουμε από τα υπόλοιπα του Γ' Κ.Π.Σ. περίπου 120 εκατ. ευρώ». Τα 40 εκατ. θα προέλθουν από τα υπόλοιπα της ψηφιακής σύγκλισης, τα 40 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής, και άλλα 40 με 45 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ, κ. Λιακόπουλος.

«Εάν πάρουμε αυτά τα χρήματα, το ποσό που μένει για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου είναι πολύ μικρό - από 60 έως 80 εκατ. ευρώ. Θα βρεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, και ο μνημονιακός στόχος της χώρας για το 2020 θα επιτευχθεί. Είναι όμως, απαραίτητη η χρηματοδότηση» συμπλήρωσε ο κ. Λιακόπουλος.

«Προχωρήσατε το 2013 στην προκήρυξη των 570 εκατ. ευρώ για τους 28 διαγωνισμούς για το υπόλοιπο της χώρας, χωρίς να έχετε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, και τρέχετε ακόμα και σήμερα. Έχει περάσει τόσος χρόνος να δείτε τι θα κάνετε, πού θα βρείτε λεφτά» διαπίστωσε ο Ευ. Αποστόλου. «Τροποποιώντας εκ των υστέρων τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχετε κάνει, δεν τα έχετε καταφέρει, δεν έχετε λύσει το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

«Άκουσα πως έχετε προκηρύξει και την οριοθέτηση των περιοχών Natura. Γι' αυτές τις προστατευόμενες περιοχές έχουμε πληρώσει του κόσμου τα λεφτά. Πώς τώρα ξαναπληρώνουμε για το ίδιο πράγμα καινούργιες μελέτες;» αναρωτήθηκε ο Απόστολος Αλεξόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, διαβεβαίωσε πως η χρηματοδότηση του Κτηματολογίου είναι εξασφαλισμένη.

Για μας, το ΥΠΕΚΑ και την ΕΚΧΑ, υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου διά της επισήμου επιστολής που μας έχει αποσταλεί από τον τέως υπουργό ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, στην οποία δεσμεύεται για τον ίδιο και τους διαδόχους του, ότι έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μανιάτης. «Για μένα είναι χαρακτηριστικό αυτό και το κρατώ, διότι αποτελεί επίσημο έγγραφο της ελληνικής πολιτείας. Το πώς αυτό συγκεκριμενοποιείται με κωδικούς στους επιμέρους προϋπολογισμούς και με τροποποιήσεις, ασφαλώς μας ενδιαφέρει ως υπουργείο Περιβάλλοντος και ως ΕΚΧΑ, η ευθύνη όμως αναλογεί στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Εμείς δεν έχουμε δικά μας χρήματα να διαθέσουμε» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Οι όποιες ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν που κατανέμει τα χρήματα και όχι σε αυτόν που αιτείται τη χρηματοδότηση του προγράμματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

«Το ΕΣΠΑ τελειώνει -και όντως εξαρτάται από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης - γιατί υπάρχει μόνον η γραπτή δέσμευση, η οποία όμως δεν είναι νομικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση» παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ).

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ύψος των εκπτώσεων τις οποίες επέβαλε η ΕΚΧΑ, ο κ. Λιακόπουλος διευκρίνισε πως αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν συνεργασίας της εταιρείας με τον αντιπρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών και στις παρατηρήσεις της Νίκης Φούντα (ΔΗΜΑΡ) που επικαλέστηκε ένα «ευρωπαϊκό δεδομένο εκπτώσεων ύψους 15%», ο κος Λιακόπουλος διευκρίνισε:

«Πήραμε τον αντιπρύτανη και έχουμε μια ολόκληρη εισήγησή του 25 σελίδων. Του δώσαμε όσα στοιχεία διαγωνισμών είχαμε, παλαιότερους, νεότερους κ.λπ. Η εισήγησή του, εν κατακλείδι, λέει ότι υπήρχε περιθώριο από 14% έως 19%. Όμως, εμείς ξέρουμε ότι πολλές φορές τα περιθώρια τα βάζει η αγορά, γιατί πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν μαζέψει πάρα πολλά στοιχεία στα πέτρινα χρόνια όταν δεν είχαν δουλειές, και άρα έχουν πολύ καλύτερες εκπτώσεις. Φτάνει να σας πω ότι στην Αθήνα οι εκπτώσεις θα είναι έκπληξη. Δεν θέλουμε πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Εμείς θέλουμε να γίνει το έργο - και για να γίνει το έργο (ο απελπισμένος δεν το κάνει ποτέ), θέλουμε να είναι μετρημένες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ.

Απέναντι δε, στην καχυποψία πως θα μπορούσε να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό εκπτώσεων στη διαπραγμάτευσή του, αντί να σταματήσει στο 12%, ο κ. Λιακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να σταματήσει ο πρόεδρος της εταιρείας σε αυτό το ταραγμένο πολιτικό κλίμα, όταν θα διαπραγματευόταν με 22 εργολάβους;»


 
website counter
friend finderplentyoffish.com