Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Δάνεια 5 δισ. ευρώ το 2015 σε μικρομεσαίους

Τα 5 δισ. ευρώ υπερβαίνουν τα κεφάλαια με τα οποία κατά την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων μέσα στο 2015.




Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ επισημαίνεται πως παρά τη συμβολή που έχουν τα προγράμματα αυτά ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα περιορισμού των πιστώσεων, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει δυσχερής. Εκτιμάται πως η απορρόφηση των πόρων που είναι σήμερα διαθέσιμοι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του υπολοίπου τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως και κατά 4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ευρωπαϊκοί πόροι
Οι χρηματοδοτήσεις σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στόχο έχουν να ανακόψουν τις συνέπειες της ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ως το 2013 του 25% των μικρομεσαίων εταιρειών που λειτουργούσαν το 2008 και την ενίσχυση της ανεργίας στον χώρο, η οποία φθανει το 27%. Τα κεφάλαια που παρέχουν οι παραπάνω φορείς ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Μέσω της συγχρηματοδότησης από τις τράπεζες και της ανακύκλωσης κοινοτικών πόρων το παραπάνω ποσό φθάνει τα 5 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με το 10% του τρέχοντος υπολοίπου των τραπεζικών δανείων προς τις μικρομεσαίες. Τα παραπάνω προγράμματα έχουν ευνοϊκά επιτόκια.

Οπως επισημαίνεται από την ΤτΕ, κατά τη διάρκεια του 2014 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του βαθμού απορρόφησης στα περισσότερα προγράμματα. Ειδικότερα, σε προγράμματα δανειοδοτήσεων είχε εκταμιευθεί ως τον Αύγουστο άνω του 1 δισ. ευρώ, το περίπου 30% των συνολικών κεφαλαίων, από φορείς και τράπεζες, ενώ έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις που υπερέβαιναν το ένα τρίτο των διαθέσιμων κεφαλαίων. Μικρότερη κατά μέσο όρο είναι η απορρόφηση στα προγράμματα εγγυοδοσίας.

Στην Ελλάδα, φορείς που υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων πέραν των παραδοσιακών μορφών, είναι το ΤΑΝΕΟ που συμμετέχει μειοψηφικά σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds), το ΕΤΑΕ μέσω των προγραμμάτων Jeremie ICT-VC που χρηματοδοτεί μέσω fund managers ελληνικές εταιρίες συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο (venture capital), το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με αρχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες πάντως πέραν των παραπάνω προγραμμάτων, έχουν από την προηγούμενη χρονιά προγραμματίσει περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com