Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κατά 9,45 δισ. μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες στην Ευρώπη ξεπερνώντας και τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.



Η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρε και τους υπόλοιπους κλάδους σε χαμηλότερα επίπεδα δείχνοντας ότι έχει χαθεί το θετικό momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στην απαισιοδοξία για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σε μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν οι μετεκλογικές αβεβαιότητες και οι δηλώσεις για «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων και αλλαγές στις τράπεζες

Κεφαλαιακές απώλειες που ανήλθαν σε 9,45 δισ. ευρώ κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα του εν μέσω πολιτικών αλλαγών και αυξημένων διακυμάνσεων στις ξένες αγορές. Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε θύμα μιας αυξανόμενης πολιτικής κόντρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών στην οικονομία αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας για τον τραπεζικό κλάδο.
Κατά 9,45 δισ. μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 16% και η αγορά κινήθηκε με ιδιαίτερη νευρικότητα καθώς επηρεάστηκε από τις πολιτικές συνομιλίες και τη διερεύνηση προθέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων πιστωτών μας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά ξεπερνώντας τις 730 μονάδες και φλερτάροντας τις 740 μονάδες για να περάσει σε αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε και να διευρύνει τις απωλειές του μετά την συνάντηση Βαρουφάκη και Ντάισεμπλουμ στην Αθήνα όταν διαφάνηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 721,93 μονάδες με απώλειες 1,59% και με αυξημένο τζίρο 144,92 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στην απαισιοδοξία για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μετοχές και κλάδοι
Ο τραπεζικός κλάδος, αποτέλεσε το μεγάλο θύμα των πολιτικών εξελίξεων αφού ήταν ο κλάδος που δέχθηκε τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πιέσεις με μαζικές εντολές πωλήσεων από ξένους επενδυτές βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (hedge funds) και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 43,8% σε 3 συνεδριάσεις που είναι η μεγαλύτερη ιστορικά υποχώρηση σε διάστημα 3 ημερών. Η πτώση των τραπεζών οδήγησαν και τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα με την εντονότερη πτώση να καταγράφεται την Τετάρτη όταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ.

O τραπεζικός δείκτης την Τετάρτη υποχώρησε κατά 26,67% που ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση από την ίδρυσή του κλαδικού δείκτη ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 9,24% που είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των δύο τελευταίων δεκαετιών.

H συνεδρίαση της Πέμπτης με την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 3,16% ουσιαστικά ήταν μία προσπάθεια αντίδρασης έναντι της υπερβολικής υποχώρησης, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο 12,9% και να καλύπτει μέρος των προηγούμενων απωλειών αλλά ουσιαστικά με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούνται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ανοδικά και σταδιακά να περνά σε αρνητικά επίπεδα, διευρύνοντας τις απώλειες μετά την συνάντηση Βαρουφάκη και Ντάισεμπλουμ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αρνητική συγκυρία και τον προβληματισμό στον οποίο έχει μπει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 721,93 μονάδες με υποχώρηση 1,59% και με αξία συναλλαγών 144,92 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,59% ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,50%), ο δείκτης Προσωπικών-Οικιακών προιόντων υποχώρησε κατά 5,28%, οι πρώτες ύλες μειώθηκαν κατά 4,13%, οι Τηλεπικοινωνίες μειώθηκαν κατά 3,68%.

Οι λόγοι της πτώσης
Οι βασικοί λόγοι αντιστροφής της τάσης σε πτωτική στο ελληνικό χρηματιστήριο σχετίζονταν με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στη θέση των ξένων hedge funds και των εγχώριων επενδυτών για τα πολιτικά δρώμενα.

Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν ότι οι ρευστοποιήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό και τις επιδράσεις από τις πολιτικές εξελίξεις. Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαν απομείνει κυρίως βασικοί μέτοχοι (ειδικά στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης) και ξένα hedge funds, τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν ήθελαν αλλαγή του πολιτικού status quo.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις διαχειριστών του fund της Capital το Δεκέμβριο, ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ θα πουλούσαν τα πάντα. Στην ίδια λογική κινήθηκαν από τη Δευτέρα το πρωί όχι μόνο διαχειριστές ξένων hedge funds (π.χ. Capital) αλλά και διαχειριστές μεγάλων οίκων όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η JP Morgan οι οποίοι είδαν την πολιτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως μία περίοδο μακράς οικονομικής ανησυχίας και έντονων αντιπαραθέσεων τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Οι βιαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ήρθαν ως επιβεβαίωση των φόβων ξένων διαχειριστών ότι η νέα εποχή θα είναι σκληρή για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε δεύτερο επίπεδο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί έντονα γιατί οι λίγοι μικροεπενδυτές που έχουν μείνει έχουν υποστεί τεράστιες απομειώσεις στις επενδύσεις τους που ουσιαστικά τους καθιστούν ανενεργούς, οι εγχώριοι θεσμικοί είναι παγιδευμένοι από τις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ουσιαστικά αποεπενδύουν και ολόκληρο το εγχώριο χρηματιστηριακό οικοδόμημα έχει δομηθεί πάνω στις σαθρές βάσεις των ξένων hedge funds.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή πτώση συνέπεσε με μία μικρής εμβέλειας χρηματιστηριακή διόρθωση στις ευρωπαικές και αμερικανικές αγορές.

Το χρέος
Τα μάτια , όσων ξένων παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι προσηλωμένα κυρίως στα οικονομικά υπουργεία και στις σχέσεις τους με την Ευρωπαική Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Εάν φανεί ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μακρά περίοδο αντιφάσεων και μεταβλητότητας τότε αναμένεται να συνεχιστούν οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές μετοχές προς κατευθύνσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σήμερα στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν πλέον οι βασικοί μέτοχοι ανάμεσά τους το ΤΧΣ και οι εγκλωβισμένοι μικρο-επενδυτές. Oι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε απεικονίζουν πλήρως το τι ζητούν και οι ξένοι διαχειριστες κεφαλαίων από την Ελλάδα. Η χθεσινή επίσκεψη του μεγαλοεπενδυτή της Fairfax Pram Watsa στον κ. Δραγασάκη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των ξένων επενδυτών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com