Στον περιορισμό του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, τηρώντας μία τελείως διαφορετική στάση σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες της χώρας, που επιδίωξαν το άνοιγμα της σχετικής αγοράς.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ανήγγειλε την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων, πλην εκείνων για τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, τους προέτρεψε να του παρουσιάσουν πρόταση για το θέμα.
Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι ο Γ. Σταθάκης αν δεχτεί πρόταση με την οποία υπάρχει συναίνεση της ΕΣΕΕ και των εμποροϋπαλλήλων για το άνοιγμα των καταστημάτων λίγες και συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο, τότε θα την προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή. Το «ράβε ξήλωνε» της κυριακάτικη αργίας και του ωραρίου κρατά από τις αρχές του 1900.
• Το 1902 ιδρύεται ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σε μία εποχή όπου το ελληνικό εμπόριο γνωρίζει μια αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Οι εμποροϋπάλληλοι της εποχής αρχίζουν τότε να διεκδικούν κι ένα από τα αιτήματά τους είναι η αργία των καταστημάτων μετά την Κυριακή του Πάσχα. Ο ΕΣΑ με τον πρώτο πρόεδρό του Κ. Τσάτσο ικανοποιεί το αίτημά τους. Οι εμποροϋπάλληλοι αμέσως μετά αγωνίζονται και για την αργία της Κυριακής.
• Το 1908 θα καθιερωθεί η Κυριακή ως αργία για τους καλοκαιρινούς μήνες στα καταστήματα αλλά το ίδιο έτος, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας παίρνει τη σκυτάλη... και προτείνει στην κυβέρνηση την κυριακάτικη αργία για όλο τον χρόνο. Και η τότε κυβέρνηση παίρνει αυτήν την απόφαση.
• Το 1910 αποφασίζεται η κήρυξη της Κυριακής ως αργίας για όλους τους εργαζομένους. Η πρώτη Κυριακή ήταν στις 2 Ιανουαρίου. Είχαν προηγηθεί αιματηροί αγώνες των εργαζομένων. Τα χρόνια περνούν και οι εργαζόμενοι, μαζί τους και οι εμποροϋπάλληλοι μάχονται για την καθιέρωση λιγότερων ωρών εργασίας.
• Το 1914 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το νόμο 281 νομοθετούσε τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά με το νόμο 271 ρύθμιζε το χρόνο εργασίας στα καταστήματα.
• Το 1926 ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας αντιδρά στην τότε κυβέρνηση που ήθελε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που ήταν τότε 9,5 έως 10 ώρες. Το επιχείρημά του ήταν ή κρίση που μάστιζε το εμπόριο.
• Το 1935 καθορίζεται νομοθετικά το οκτάωρο στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εμποροϋπάλληλοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το καθεστώς της απασχόλησης. Το 1937 τελικά καταφέρνουν να υπογράψουν με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας συλλογική σύμβαση που καθορίζει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων σε οκτώμισι αντί για εννέα.
• Το 1971, επί δικτατορίας, με νομοθετικό διάταγμα διαχωρίζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων.
• Την ίδια χρονιά, με άλλο διάταγμα επίσης επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής μία Κυριακή ανάμεσα στις 18 με 24 Δεκεμβρίου και κατά την τελευταία Κυριακή του έτους, εφόσον αυτή συμπίπτει με την 31η Δεκεμβρίου. Το καθεστώς αυτό ισχύει μέχρι τις μέρες μας.
• Τον Ιούλιο του 1990 με νόμο καθιερώνεται η πενθήμερη απασχόληση των εμποροϋπαλλήλων. Επίσης δεν επιτρέπεται στα καταστήματα λιανικής να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και τις αργίες πλην των βενζινάδικων, των εστιατορίων, των ζαχαροπλαστείων, των μπαρ, των καφενείων, των γαλακτοπωλείων, των κυλικείων, των ανθοπωλείων, των περιπτέρων. Δίνεται η δυνατότητα στους Νομάρχες να αποφασίζουν τη λειτουργία την Κυριακή και τις μέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση. Με τη διάταξη αυτή αρχίζει το πρώτο αλαλούμ με το ωράριο των καταστημάτων, καθώς σε πολλές περιοχές, ήταν δεν ήταν τουριστικές, οι Νομάρχες αποφάσιζαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
• Το 1994 με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Στέφανο Μάνο περνά ο νόμος 2224/94 με τον οποίο απελευθερώνεται πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων όλης της χώρας. Ήταν η εποχή που έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα η πολυεθνική Promodes με τα σούπερ μάρκετ Continent, αλλά και μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως ο «Λαμπρόπουλος» που ήθελαν ελεύθερο ωράριο. Τότε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας πρωτοστατεί σε αγώνες και μπλοκάρει κάθε Σάββατο την είσοδο των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα, ενώ κηρύσσει συνεχώς απεργίες.
• Το 1997 οι εργαζόμενοι καταφέρνουν και υπογράφουν με την ΕΣΕΕ, το ΣΕΛΠΕ και τον ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ) την πρώτη κλαδική συμφωνία για το ωράριο των καταστημάτων. Μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες κι εργαζόμενους με κύρια σημεία την ελεύθερη έναρξη λειτουργίας των εμπορικών και καταστημάτων τροφίμων, την καθημερινή λήξη στις 20.00 (χειμώνα) και 21.00 (καλοκαίρι), τη λήξη το Σάββατο (χειμώνα - καλοκαίρι) στις 18.00, τοπικές συμφωνίες για μικρότερα ωράρια, Κυριακή αργία, πλην των αμιγώς τουριστικών καταστημάτων. Η συμφωνία αυτή θεσμοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση με την υπουργική απόφαση.
• Αρχές του 2005, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μαζί με τον τότε γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θ. Σκορδά ανακοινώνουν νομοθετική πρωτοβουλία να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Με νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε τον Αύγουστο καθιερώνεται ώρα λήξης τις καθημερινές στις 21.00 και τα Σάββατα στις 20.00. Θύελλα αντιδράσεων από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.
• Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς, ανακοινώνουν την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Ταυτόχρονα ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να επιτρέψουν επτά Κυριακές τον χρόνο τη λειτουργία όλων των καταστημάτων και των αλυσίδων και όσων είναι στα malls, τα εμπορικά πάρκα κ.λπ.
• Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η ΕΣΕΕ, και η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρούν. Η κυβέρνηση τότε θεσπίζει τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο.
• Το καλοκαίρι του 2014 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος καθιερώνει την ελεύθερη κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων σε 10 περιοχές της χώρας. Απόφαση η οποία προσβλήθηκε στο ΣτΕ.
• Τον Δεκέμβριο του 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας προσθέτει άλλη μία Κυριακή, πριν από την Πρωτοχρονιά.