Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η «μάχη» του Γιούνκερ με το Βερολίνο

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε πρόεδρος του Eurogroup στα τέλη του 2012.



Αν και οι σχέσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως καλές, αρχικά απέφευγε να τον σχολιάζει, τουλάχιστον δημοσίως. Στις αρχές του 2014, όμως, δεν άντεξε. Σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης, ερωτηθείς εάν στις συνεδριάσεις του Eurogroup επιτρέπεται το κάπνισμα και η κατανάλωση ποτών, απάντησε «καρφώνοντας» τον προκάτοχό του: Πάντοτε απαγορεύονταν, είπε, αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν το σεβόταν -άλλωστε, πρόσθεσε, είναι «φανατικός καπνιστής και πότης».

Φυσικά, η αντιπάθεια του Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να μη συνιστά πρόβλημα για τον Γιούνκερ. Με δεδομένο, όμως, ότι ο Ολλανδός θεωρείται «έμπιστος» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν έχει πολλούς εχθρούς στο Βερολίνο (θυμηθείτε ότι αρχικά η Μέρκελ προσπάθησε να τον «κόψει»...), τα πράγματα αλλάζουν. Με αφορμή, μάλιστα, τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση της Ελλάδας και τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει ο Γιούνκερ, έρχεται στην επιφάνεια μια αντιπαράθεση της οποίας το βάθος και τη σφοδρότητα δύσκολα θα συνειδητοποιούσε κανείς διά... γυμνού οφθαλμού.

«Είναι αδιάφορο πόση κατανόηση επιδεικνύει απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Διότι δεν είναι αυτός που βρίσκεται απέναντι στην Αθήνα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες και καλούνται να πληρώσουν τη βοήθεια», έγραφε την περασμένη Τετάρτη σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ο συντηρητική γερμανική εφημερίδα FAZ, χύνοντας «χολή» για τον Γιούνκερ. Να είστε σίγουροι ότι, μόλις η Ευρώπη περάσει τον αυτόν τον κάβο, θα έρθει η ώρα του...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com