Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς

Απαγορευτικό στους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας για τρεις μήνες, σε πρώτη φάση, εκδίδει... το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.



Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, με χθεσινή λιτή δήλωσή του, είπε: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των 'κόκκινων' στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα καταθέσει στη Βουλή, με το που αρχίσουν οι εργασίες της, νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπει για τρεις μήνες τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως αξίας. Εν τω μεταξύ θα έχει ετοιμάσει, όπως αποκάλυψε η «Ημερησία» στις 31 Ιανουαρίου, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, αλλά και θα προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό προϋποθέσεις.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, «Ταμείο Προστασίας Κύριας Κατοικίας», όπου θα περάσουν όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Για την ακρίβεια όσα δάνεια έχουν υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως έγραψε η «Ημερησία», στόχος είναι η αναπροσαρμογή των δανείων στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και στην αντικειμενική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το πρόγραμμα ρύθμισης αφενός θα είναι προσαρμοσμένο στην πραγματική οικονομική δυνατότητα και στις ανάγκες διαβίωσης των πολιτών, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων να γίνεται από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα του οικογενειακού εισοδήματος, και αφετέρου θα βασίζεται στη διεξαγωγή έρευνας για την κάθε περίπτωση χωριστά, αποφεύγοντας την άδικη μεταχείριση των οριζόντιων μέτρων.

Σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια θα γίνεται ρύθμιση των δανείων ώστε οι δόσεις να κατέβουν στο 30% του εισοδήματός τους. Βέβαια, θα λαμβάνονται υπόψη και οι λεγόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες έχουν καθιερωθεί από την απελθούσα κυβέρνηση. Το δάνειο θα διακανονίζεται με διάφορους τρόπους, λένε πληροφορίες, όπως με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, την χορήγηση περιόδου χάριτος κ.λπ.

Για τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας θα προβλέπεται διαγραφή μέρους των χρεών.

Τα προαναφερόμενα θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο και όπως αναφέρουν πληροφορίες σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες θα αναστέλλονται επ' αόριστον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.

Εξάλλου, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και την απαγόρευση σε πιστωτικούς Οργανισμούς ή στην εταιρεία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Η πρώτη κατοικία σε αυτήν τη φάση δεν προστατεύεται από κάποια οριζόντια νομοθετική διάταξη.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ήταν σε ισχύ διατάξεις του νόμου 4224/2013, οι οποίες υπό προϋποθέσεις απαγόρευαν τους πλειστηριασμούς για κύρια κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και εφόσον ο δανειολήπτης πληρούσε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επιπλέον θα έπρεπε να καταβάλει και ένα συγκεκριμένο ύψος μηνιαίας δόσης που υπολογιζόταν με βάση το εισόδημά του.

Σε ισχύ παραμένει ο νόμος «Κατσέλη». Τα άρθρα του προσφέρουν την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και συνολικά της περιουσίας του οφειλέτη από τη στιγμή που εκείνος θα υποβάλει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την έκδοση απόφασης. Για το διάστημα αυτό ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει μία ελάχιστη δόση προς την τράπεζα. Το ποσό της υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Ωστόσο, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εφόσον του ζητηθεί η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας να εξαιρέσει την κύρια κατοικία εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο όριο της κύριας κατοικίας, όπως αυτό ορίζεται από τις φορολογικές διατάξεις, προσαυξημένο κατά 50%. Με πιο απλά λόγια για έναν άγαμο να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ και για έναν έγγαμο με δύο παιδιά να μην ξεπερνά τις 450.000 ευρώ.

Η ρύθμιση

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, το «Ταμείο Προστασίας Κύριας Κατοικίας».
Θα γίνεται ρύθμιση των δανείων ώστε οι δόσεις να κατέβουν στο 30% του εισοδήματός τους.
Για τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας θα προβλέπεται διαγραφή μέρους των χρεών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com