Για δυσμενείς επιπτώσεις από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου στην εγχώρια αγορά κάνουν λόγο οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας Αντ. Μακρής.
Με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι θα έρθουν αυξήσεις τιμών από 15% έως 25% σε σωρεία καταναλωτικών αγαθών που η Ελλάδα δεν παράγει αλλά εισάγει από χώρες οι οποίες τιμολογούν σε δολάρια.
«Η πτώση του ευρώ ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και οικονομίες. Πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας, ώστε το ενιαίο νόμισμα να είναι πιο ανταγωνιστικό», εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Έτσι», συνεχίζει, «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κερδισμένες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ένα μικρό τμήμα των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εξωστρεφείς. Στην πλειονότητά της η οικονομία θα έχει προβλήματα καθώς είναι εισαγωγική, έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές».
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του κ. Μίχαλου προσθέτοντας: «Σε δύο με τρεις μήνες όσα προϊόντα έρχονται στην ελληνική αγορά από χώρες οι οποίες τιμολογούν με δολάριο θα είναι ακριβότερα κατά 15% με 25%».
Φόβοι για αυξήσεις έως 25% στα εισαγόμενα προϊόντα
Ο κ. Μίχαλος εξηγεί πως «τα κράτη της Ασίας, η Κίνα, χώρες της Άπω Ανατολής τιμολογούν τα προϊόντα τους σε δολάριο. Άρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται από αυτές τις χώρες χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να κάνουν τις παραγγελίες τους και επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος».
Ο κ. Μακρής προσθέτει κι άλλο ένα πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις: «Για να φέρει μία ελληνική επιχείρηση τον ίδιο αριθμό προϊόντων που αγόραζε πριν τη μεγάλη πτώση του ευρώ θα χρειαστεί περισσότερη ρευστότητα. Όπλο... που λείπει».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημειώνει κι αυτός με τη σειρά του το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας αλλά και το ότι «οι ξένες εξαγωγικές εταιρείες δεν παρέχουν πια πίστωση στις ελληνικές εισαγωγικές λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους».
Επιπτώσεις από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα καταγραφούν και στην αγορά των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ανοδικά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. Οι ανατιμήσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 3,5% με 5%. Το σενάριο αυτό προκύπτει με την παραδοχή πως οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Αυτές διαμορφώνουν κατά 30% με 40% τις τελικές τιμές των καυσίμων. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 60% καθορίζεται από τους φόρους και το υπόλοιπο έχει να κάνει με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και τα περιθώρια κερδών της αγοράς.