Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Επιβαρύνσεις στα είδη τεχνολογίας

Για αύξηση των τιμών στα τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα και γενικότερα στα ηλεκτρονικά προϊόντα προετοιμάζονται οι εταιρείες του κλάδου λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ.




Μάλιστα, αυτή η αύξηση στις τιμές δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες του ευρώ, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι όλοι οι κατασκευαστές που προμηθεύονται εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, την Ταϊβάν ή άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε δολάρια. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος του προϊόντος βγαίνει σε δολάρια, οπότε όταν η τιμή του μετατρέπεται σε ευρώ για να διατεθεί στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι προφανές ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζει σημαντικά. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων ψηφιακών τεχνολογιών κινούνταν τα τελευταία χρόνια σε σχετικά καλά επίπεδα. Αυτό αλλάζει με την πτώση του ευρώ και ήδη αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές, ιδίως από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έχουν αρχίσει να αλλάζουν τους τιμοκαταλόγους τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι κατασκευαστές προσπαθούν να απορροφήσουν την αύξηση μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους τους. Το ύψος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Ο ένας είναι σε τι βαθμό θα απορροφήσουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές ή οι μεγάλες αλυσίδες την αύξηση προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ο δεύτερος έχει να κάνει με τις ισοτιμίες στις οποίες έχει κάνει τις συμφωνίες του ο κάθε κατασκευαστής. Πάντως, θεωρείται πιθανό να δούμε αυξήσεις έως και 10% σε αρκετά προϊόντα, αν και το πιθανότερο είναι η αύξηση της τιμής να κινείται σε επίπεδα 5% - 7%.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com