Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

διαπραγματεύσεις - Παρασκηνιακή σύγκρουση για τα τεχνικά κλιμάκια

Χάος επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και με το αν θα ξεκινήσουν και ποια σύνθεση θα έχουν οι δύο πλευρές.




Ο φόβος να τιναχθούν όλα στον αέρα ήταν διάχυτος και σε Βρυξέλλες και σε Αθήνα, καθώς υπήρχε σοβαρή διαφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές σχετικά με το αν θα έπρεπε να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι που επιθυμεί η πλευρά των εταίρων.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποδεχθεί μεμονωμένα στελέχη των θεσμών αλλά σε καμιά περίτπωση δεν θα αποδεχθεί πολυάριθμο κλιμάκιο που θα «αλωνίζει» στα υπουργεία. Για το λόγο αυτό και έφυγε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης, προκειμένου να υποδεχθεί μέλη των τεχνικών κλιμακίων. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι επικεφαλής οι Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, Ελ. Παναρίτη.
Ωστόσο, την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν υπάρξει πρόοδος επανέλαβε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Βαβέλ με τις διαπραγματεύσεις - Παρασκηνιακή σύγκρουση για τα τεχνικά κλιμάκια
«Οι διαβουλευσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε.
«Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, οι αγορές θα χάσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν καταβάλει προσπάθεια».
«Αν το πρόγραμμα παραμείνει νεκρό σε μία γωνία, τότε ο ο υπόλοιπος κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και γύρω από την Ελλάδα θα επιστρέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Απλώς να πάρουν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτε, δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε με νόημα.
H δήλωση αυτή επιβεβαιώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές πριν καν αυτές ξεκινήσουν. Το κλίμα ήταν από το πρωί βαρύ λόγω της άρνησης της Αθήνας να αποδεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αν και εκφράζονταν οι ελπίδες ότι θα λυθεί το πρόβλημα και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση έκανε το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης αποφάσισε να αναχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο με τρένο για το Παρίσι από σήμερα, ώστε να βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα την Πέμπτη, ενόψει της συνάντησης Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Ωστόσο, από τη βελγική πρωτεύουσα αναχωρεί για Αθήνα απόψε, Τρίτη, και το δεξί χέρι του κ. Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν εκείνος ο οποίος θα έτρεχε την διαπραγμάτευση με τα ξένα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες.
Επίθεση
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ στη συνεδρίαση του Eurogroup φαινόταν να υπάρχει συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά πήγε ξεχωριστά στους Ευρωπαίους ομολόγους του και τους είπε ότι δεν μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση όπως συμφωνήθηκε.
Ακόμη κι αν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν στοχοποιήσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι υπαρκτό καθώς η κυβέρνηση δε θέλει σε καμιά περίπτωση να δει επισκέψεις στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων. Αλλωστε ο κ. Βαρουφάκης είπε χθες ότι το μοντέλο αυτό τέλειωσε και η τρόικα δεν υπάρχει.
Ομως, οι αναφορές του Γ. Νταϊσελμπλουμ στην ανάγκη παρουσίας τεχνικών κλιμακίων και στην Αθήνα, άναψε φωτιές. Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η παροχή στοιχείων ενώ στη διαδικασία και στην... ονοματολογία, αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Οπως επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πώς οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες, αλλά θα υπάρξουν και αποστολές τεχνοκρατών στην Αθήνα. «Αυτό θα συμβεί για να αποκτήσει μία καλή εικόνα της κατάστασης η τρόικα, καθώς από κοντά είναι πιο αξιόπιστη η πληροφόρηση που λαμβάνει», τονίστηκε και από πηγές στην Κομισιόν.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες και σε τεχνικό επίπεδο και οι θεσμοί θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για την οικονομία.
Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά η παρουσία τους δεν θα γίνει αισθητή.
Το θέμα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων σχολιάστηκε δηκτικά από τη ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, πως «έρχονται τα ίδια τεχνικά κλιμάκια, οι ίδιοι άνθρωποι, της ίδιας Τρόικας, να συζητήσουν με τα ίδια Υπουργεία, για να εφαρμόσουν το ίδιο Μνημόνιο! Ας βρει ο ΣΥΡΙΖΑ καινούρια ψέματα. Τα ίδια δεν περνάνε πια!».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com