Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Eurobank: Η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας δεν αρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνουν στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» οι αναλυτές της Eurobank Research, οι οποίοι θεωρούν ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός ότι η παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη.



Αναλυτικότερα, όπως σημειώνουν, ο δείκτης της παραγωγικότητας της εργασίας (προϊόν ανά άτομο) ύστερα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε την τετραετία 2007-2011, κατέγραψε μια μικρή αύξηση το 2012 και για τα επόμενα δύο χρόνια (2013, 2014) παρέμεινε στάσιμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το πραγματικό (σταθερές τιμές) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2013 μειώθηκε κατά 66,25 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης και των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) ήταν της τάξης των -39,43, -10,80 και -39,99 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά του εξωτερικού τομέα, δηλαδή των συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των χωρών από την αλλοδαπή, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,97 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 32,65 δισ. ευρώ.

Ως γνωστό τα προαναφερθέντα στοιχεία αφορούν τον τομέα της ζήτησης. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε την πορεία των μακροοικονομικών μεταβλητών μιας οικονομίας, είτε σε περιόδους ύφεσης είτε σε περιόδους άνθησης, είναι χρήσιμο εκτός από τον τομέα της ζήτησης να διερευνούμε και τον τομέα της προσφοράς.

Ως παραγωγικότητα της εργασίας ορίζουμε το πραγματικό προϊόν ανά απασχολούμενο άτομο. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της απασχόλησης τη χρονική περίοδο 2007-2011 (-470 χιλ. άτομα) συνοδεύτηκε και από σημαντική πτώση της παραγωγικότητας ανά απασχολούμενο. Δηλαδή, όχι μόνο μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων αλλά επιπρόσθετα σημείωσε πτώση και η παραγωγικότητά τους.

Το 2012 καταγράφηκε μια μικρή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και για τα επόμενα δύο χρόνια (2013, 2014) υπήρξε στασιμότητα. Παράλληλα, η απασχόληση μειώθηκε κατά 520 χιλ. άτομα. Συνεπώς, για την χρονική περίοδο 2011-2014, η μείωση της απασχόλησης δεν συνοδεύτηκε και από μείωση της παραγωγικότητας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία καταλήγουμε στο παρακάτω συμπέρασμα: υπό το πρίσμα της προσφοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο 2007-2011 ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μειωμένης παραγωγικότητας της εργασίας και μειωμένης απασχόλησης. Για τα έτη 2012 και 2013, η αρνητική επίδραση της παραγωγικότητας της εργασίας εξαλείφθηκε και η μείωση του ΑΕΠ προήλθε κυρίως λόγω μείωσης της απασχόλησης.

Η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί θετική συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων: 1ον του δείκτη αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών και 2ον του φυσικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο. Όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας. Όσο αυξάνεται το κεφάλαιο ανά άτομο τόσο πιο παραγωγικός γίνεται ο απασχολούμενος.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας η πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας για το διάστημα 2007-2011 είναι πιθανό να εξηγείται από τον μειωμένο βαθμό εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, π.χ. μηχανές, κτήρια, εργοστάσια σε αδράνεια, και από τη χειροτέρευση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών, π.χ. λόγω χειροτέρευσης των συνθηκών στις υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής
διαμεσολάβησης ή λόγω δημιουργίας κινήτρων για μη αποδοτική χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (υψηλή φορολογία, αβεβαιότητα κτλ.).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη της παραγωγικότητα της εργασίας. Επιπλέον σε όλες τις υπόλοιπες οικονομίες ο συγκεκριμένος δείκτης επέστρεψε ή ξεπέρασε τα επίπεδα των τιμών που είχε το 2007 ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό το φαινόμενο της στασιμότητας της παραγωγικότητας κρίνεται ως ανησυχητικό και αποδεικνύει ότι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com