Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι προτείνει μια άλλη «τρόικα» για την Ελλάδα

Τη στιγμή που ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα σφίγγει και το Βερολίνο σκληραίνει μέρα με τη μέρα τη στάση του, μια... τρόικα εξεχόντων Γερμανών οικονομολόγων αποστασιοποιείται από τη γραμμή Σόιμπλε:


Ο λόγος για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο, Μίκαελ Μπούρντα, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ και τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ, οι οποίοι με άρθρα τους στην Wall Street Journal και τους Financial Times αντίστοιχα καταθέτουν συμβιβαστικές προτάσεις ενόψει της έναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες...

Ενα «New Deal για την Ελλάδα» τιτλοφορείται το άρθρο που συνυπογράφουν οι κ. Μπούρντα και Σμίντινγκ στην WSJ, όπου υπογραμμίζουν ότι «αφού εξασφάλισαν λίγο επιπλέον χρόνο και έδωσαν στη νέα ελληνική κυβέρνηση μια πρώτη γεύση της πραγματικότητας, Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν τώρα την ευκαιρία να διαπραγματευθούν ένα λειτουργικό πρόγραμμα (σ.σ. σε αντίθεση με το προηγούμενο που επέβαλε υπερβολική δόση λιτότητας βραχυπρόθεσμα και όχι αρκετά μέτρα με αναπτυξιακή κατεύθυνση), εστιασμένο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την προσφορά». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και εργασίας προτού αυξήσει τον κατώτατο μισθό, όπως έχει υποσχεθεί», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι αρθρογράφοι. «Ένα αξιόπιστο σχέδιο πρέπει ακόμα να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τη φορολογική βάση, οδηγούν σε μείωση ορισμένων συντελεστών και απαλείφουν τις πολιτικές παρεμβάσεις στις φορολογικές αρχές... Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μειώσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να μην εστιάζουν τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ασφυκτική εποπτεία. (...) να βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις με ευνοϊκούς γι' αυτήν όρους και να παράσχουν πρόσθετα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με το να προσφέρουν ένα New Deal για την Ελλάδα, οι πιστωτές της μπορούν να την οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση».

Financial Times
«Η μόνη ευκαιρία της Ελλάδας να ξεπεράσει την ευθύνη είναι να πάρει την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις», γράφει στους Financial Times ο Μαρσέλ Φράτσερ του DIW. «Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση είναι ισχυρή στο εσωτερικό. Οι διαπραγματεύσεις επιτυγχάνουν μόνο εάν και οι δυο πλευρές μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Γερμανία... Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του έχουν ευρεία λαϊκή στήριξη στην Ελλάδα. Η Ευρωζώνη πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να βοηθήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει τη στήριξη αυτή σε ένα εποικοδομητικό και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που να επιτρέπει στην Αθήνα να εκπληρώσει ορισμένες από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει περισσότερο την Ελλάδα να πατάξει τη «μεγάλη» φοροδιαφυγή και να σπάσει τα μονοπώλια». Ο κ. Φράτσερ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-40 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία και ελάφρυνση χρέους όχι μέσω «κουρέματος», αλλά με σύνδεση του ρυθμού αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χαρακτηρίζει δε «ανοησίες» τις εισηγήσεις Γερμανών οικονομολόγων και πολιτικών για Grexit, καθώς πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή επιλογή για όλες τις πλευρές. «Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στην Ελλάδα ένα νέο ξεκίνημα και να δώσουμε στην κυβέρνηση μια πραγματική ευκαιρία να επιτύχει», καταλήγει ο κ. Φράτσερ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com