Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο χρόνος τελειώνει...

Τις... ατέρμονες συνεδριάσεις των φοιτητικών συλλόγων τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια θυμίζουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους τρεις «θεσμούς».



Τότε, ώρες ολόκληρες στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων η αντιπαράθεση γινόταν επί της... διαδικασίας. Τώρα η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις φοβίες που προκαλούν οι συμβολισμοί, σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να διαβουλευθεί με τους «θεσμούς» για το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις!..

Ο «βυζαντινισμός» διατρέχει τα πάντα. Η πολιτική ενοχοποίηση τεχνοκρατικών όρων μπορεί να εξυπηρετούσε αντιπολιτευτικές επιδιώξεις, αλλά όρθωσε «ιδεολογικά» εμπόδια σήμερα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους, επισήμως, ότι όχι μόνο οι εκπρόσωποι των «θεσμών» δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Αθήνα, αλλά ούτε καν τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, οι τεχνοκράτες.

Όμως οι «θεσμοί» διαμηνύουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι αν σήμερα στις Βρυξέλλες «δεν οριστικοποιηθεί η διαδικασία και το ποιος διαβουλεύεται με ποιον» αποδέσμευση της χρηματοδότησης, αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA δεν πρόκειται να αποφασιστεί αύριο από την ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, αλλά και του Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν ιδιαίτερα σκληρές επί της ουσίας. Ζήτησαν διαπραγματεύσεις και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, «όπως γίνονταν πάντα». Γιατί «διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της χώρας απαιτεί υπέρβαση των ιδεοληψιών και του επικοινωνιακού πολέμου. Μόνο κακό κάνει στην Ελλάδα το παιγνίδι με την «κολοκυθιά», για το εάν θα έρθουν στην Αθήνα τεχνοκράτες των «θεσμών». Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ρεαλιστικής προσέγγισης της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί. Θα ήταν προς όφελος της χώρας αν αυτά τα βήματα συνεχισθούν στις πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για την ουσία των προβλημάτων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com