«Η προθέρμανση ολοκληρώθηκε, τώρα μπαίνουμε στο γήπεδο».
Με τη δηκτική αυτή φράση σχολίασε το αποτέλεσμα της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αξιωματούχος που έζησε από πολύ κοντά το παρασκήνιο και τις συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Η άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα για παροχή στοιχείων στα τεχνικά κλιμάκια, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το «παράθυρο» ευκαιρίας που εξασφάλισε στην επταμερή.
Πυρετώδεις ήταν οι συναντήσεις μεταξύ των οικονομικών υπουργών για την κατάρτιση της λίστας. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Σταθάκης, είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να κάνει χρήση της προσέγγισης που υπήρξε ανάμεσα στο Αλ. Τσίπρα και στην Αγκ. Μέρκελ, καθώς το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο ήταν ιδιαίτερα τεταμένο τις τελευταίες ημέρες, με εμπρηστικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιώσει τα βήματα προσέγγισης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μία πιο στενή και κυρίως εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Ελλάδα πλέον έχει μπροστά της λίγο χρόνο και μεγάλο έργο. Η λέξη «κλειδί» που θα ανοίξει το χρηματοκιβώτιο των πιστωτών, ώστε να ανασάνει η οικονομία από την πιστωτική ασφυξία που την πνίγει, είναι οι μεταρρυθμίσεις. Το επανέλαβαν όλοι όσοι έχουν λόγο στις Βρυξέλλες, το είπε και ο Αλ. Τσίπρας, το αναφέρει με σαφήνεια και το κοινό ανακοινωθέν.
Το «πακέτο» της Αθήνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, στήριξη των τραπεζών, παρέμβαση στο ασφαλιστικό, χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τομές στη δημόσια διοίκηση και βέβαια ένα ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής και αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν το περιεχόμενο των συζητήσεων στη συνάντηση των «οκτώ» ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε - πρότεινε τον παραπάνω κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ικανοποιώντας τους συμμετέχοντες. Από την πλευρά τους οι εταίροι (θεσμοί και ηγέτες) έδωσαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να διατυπώσει στο εσωτερικό της χώρας με όποιο όνομα θέλει το σχετικό «πακέτο».
Ωστόσο επειδή ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, φέρεται να υπάρχει συμφωνία ότι η σχετική λίστα θα παρουσιαστεί, πλήρως κοστολογημένη, τόσο σε χρόνο υλοποίησης, όσο και σε χρήμα το ταχύτερο δυνατόν. Εφόσον αυτό συμβεί άμεσα, τότε την προσεχή Παρασκευή 27 Μαρτίου θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup όπου εάν οι θεσμοί συμφωνήσουν, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. Συγκεκριμένα θα δοθεί προς την Ελλάδα το 1,9 δισ. που προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ, λόγω της αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά, ότι χωρίς μία τονωτική «ένεση» από τους πιστωτές η χώρα μέσα στον Απρίλιο θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και θα έχει να επιλέξει, ανάμεσα στη στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Ένα δίλημμα που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να το αντιμετωπίσουν. Και αυτός είναι ο λόγος που η εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό πριν ακόμη πατήσει το πόδι στην Αθήνα, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ήταν σύντομη, περιεκτική και επιτακτική «τώρα τρέχουμε». Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά, ότι αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να ξεπεράσει «βουνά» πριν ξαναπάρει μία ακόμη ευκαιρία από τους πιστωτές.
Τι θα περιλαμβάνει η λίστα
Δεν προβλέπονται μέτρα για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
Ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα, βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να κάνει υπερβάσεις και να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό προς έγκριση το σχετικό κατάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα κινείται στους εξής άξονες:
• Αποκρατικοποιήσεις: Θα προχωρήσουν χωρίς παλινωδίες με προτεραιότητα στα ώριμα project, μεταξύ των οποίων Αεροδρόμια, Ελληνικό, Λιμάνια, καθώς και μία αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
• Ασφαλιστικό: Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την ενοποίηση ταμείων, φραγμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και «πακέτο» για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Ένα εξ αυτών μπορεί να είναι οι αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
• Τράπεζες: Σαφής δέσμευση ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με καθαρά εμπορικά κριτήρια, με το κράτος να διατηρεί μόνο τον ρυθμιστικό του ρόλο, καθώς και πρόγραμμα αντιμετώπισης της μάστιγας των «κόκκινων» δανείων.
• Αγορά: Άρση όλων των εμποδίων που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Καλύτερη διαχείριση της γης με έμφαση σε χωροταξικό σχεδιασμό, χρήση γης, οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
• Εργασιακά: Μεταρρυθμίσεις βάσει της βέλτιστης πρακτικής της Ε.Ε., με τεχνογνωσία των ILO - ΟΟΣΑ. Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.
• ΦΠΑ: Αλλαγές σε συντελεστές.
• Φορολογικό: Παρουσίαση «πακέτου» που θα προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της σταθερότητας.
• Σχέδιο κατά της Διαφθοράς, λαθρεμπόριο καυσίμων και των προϊόντων καπνού.
• Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων.
• Ενεργοποίηση του υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Παράλληλα όλα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και το 2015 με οριακές αλλαγές προς το καλύτερο.
• Δαπάνες: Αναθεώρηση του συστήματος των δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Όπως είναι σαφές στη σχετική λίστα δεν περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα».
Γ. Σακελλαρίδης
Στη Βουλή το «πακέτο»
Το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, θα πάει ούτως ή άλλως στη Βουλή προς κύρωση με την μορφή νομοσχεδίων και όχι ως πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στη σχετική λίστα δεν θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση με τις 100 δόσεις και αυτό διότι τις επόμενες ημέρες θα λάβει τη μορφή νόμου.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι εταίροι θέλουν το πακέτο αυτό να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup, επιβεβαιώνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η πρόθεση τόσο της Ελλάδος, όσο και των εταίρων είναι να γίνει το Eurogroup την προσεχή Παρασκευή. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από δύο βασικούς παράγοντες. Από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, πόσο εποικοδομητική θα είναι η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια και βέβαια αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα πάρει «πράσινο φως» από το Euro Working Group, που θα προηγηθεί πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη.