Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τέλος η τρόικα. Εγινε κουαρτέτο και θα ονομάζεται... Brussels Group

Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες των τεχνικών κλιμάκιων με συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα




Tο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG). Τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις κι εφόσον ανακύπτουν πιο εξειδικευμένα θέμαθα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές θα έχουν πλέον τέσσερις εκπροσώπους, τους τρεις από ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ αλλά κι έναν από το ESM/EFSM.
Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).
2) Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.
3) Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.
4) Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
5) Θυμίζουμε ότι, αύριο Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους.
6) Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ.:
-08:30 Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις (περίπου 09:10 τοπική ώρα, Live από τη ΝΕΡΙΤ)
-09:30 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και
-11:30 Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισκέψεις
Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ωστόσο, δεν θα επισκέπτονται υπουργεία για να ελέγχουν υπηρεσιακούς φορείς ή να συζητούν με υπουργούς οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε αυτό απαιτηθεί.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα στοιχεία που αιτούνται για να πληροφορηθούν θα τους προσκομίζονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα επιλεγεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο χρόνος έλευσής τους, το είδος των στοιχείων που θα ζητούνται αλλά και το ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναμειγνύονται θα είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται "Brussels Group".
Συνεπώς η Ελλάδα θα συμμετέχει στην απόφαση αυτή. Πρόκειται εκτιμάται για την εύρεση μιας "χρυσής τομής" καθώς από τη μια υπήρχε η πίεση να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και από την άλλη η Ελλάδα δεν ήθελα να μπει σε ένα σκηνικό προηγούμενων χρόνων.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ το τελευταίο 24ωρο, υποστηρικτική ήταν η στάση της γαλλικής πλευράς.
Τριβές
Η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Γ. Βαρουφάκη και Γ. Ντάισελμπλουμ κατά το Eurogroup της Δευτέρας.
Οι σημερινές συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας αύριο με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άν. Γκουρία και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς.

Σχολιάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα»: «Από όσο γνωρίζουμε, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται. Έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στον βαθμό που θα ζητηθεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμφωνηθεί».
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα σημείωσε: «Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ, δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στον βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει.
»Θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα».
Επαφές Βαρουφάκη με Σαπέν - Μακρόν
Στο μεταξύ συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Οι συναντήσεις υπολογίζεται ότι θα διεξαχθούν γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Στο Παρίσι βρίσκονται σήμερα τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ενόψει της αυριανής συνάντησής του στον ΟΟΣΑ με τον γενικό γραμματέα Άνχελ Γκουρία, καθώς επίσης και με εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, αύριο το πρωί θα έχει ο πρωθυπουργός συνάντηση εργασίας με τους εμπειρογνώμονες και τον Άνχελ Γκουρία. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις 16:30 ώρα Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ οργανώνει και συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού, αλλά και εξωτερικούς προσκεκλημένους, ενώπιον των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει (στις 17:00) ομιλία με θέμα: «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες δημοσιεύματα περι εγκατάστασης, από σήμερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τεχνικών συμβούλων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Πιέσεις
Οι θεσμοί πίεζαν από χθες την ελληνική κυβέρνηση βάζοντας ως μοχλό πίεσης της συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη όπου θα εξεταστεί η ροή της χρηματοδότησης από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστεί επισήμως και δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση για την έλευση των τεχνικών κλιμακίων αύριο, ωστόσο, οι εκβιασμοί με φόντο τον ELA και οι προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν δεν γίνονται παράλληλα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, μπορεί να οδηγήσουν σε μερική υποχώρηση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το θετικό κλίμα που διαφάνηκε στο πρόσφατο Eurogroup η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει για να ξαναδεί τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο είτε αύξηση του ποσου που χορηγείται μέσω ELA είτε διεύρυνσης του ορίου των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών δεν αποκλείεται να κρατήσει εκ νέου σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα, πιέζοντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις.
Την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης (ο οποίος τελικά δεν επέστρεψε στην Αθήνα), ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.
Από την πλευρά των δανειστών θα εκπροσωπούνται όλοι οι θεσμοί, ενώ παρόντα θα είναι και στελέχη του ESM. Αυτό σημαίνε οι γνωστοί εκπρόσωπο της πρώην τρόικας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com