Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

H Fed δεν ανυπομονεί

Ενα βήμα εγγύτερα ήρθε το «liftoff», δηλαδή η αποκόλληση των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα όπου βρίσκονται από το τέλος του 2008:





Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed έλειπε η φράση-κλειδί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα επιδείξει «υπομονή» αυξάνοντας τα επιτόκια, που την δέσμευε να μην κινηθεί κατά τις δυο επόμενες συνεδριάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούνιο ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και εννέα χρόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2006. Οι αγορές, όμως, εκτιμούν ότι η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν θα σπεύσει να «τραβήξει τη σκανδάλη» στην πρώτη ευκαιρία που θα της δοθεί και τοποθετούν το liftoff προς τον Σεπτέμβριο: «Το ότι δεν είμαστε πλέον υπομονετικοί δεν σημαίνει ότι θα? φανούμε ανυπόμονοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γέλεν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων όταν δει περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας και όταν βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα. Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ, η Fed αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας, κάνοντας λόγο για μέσα επίπεδα 5,1% φέτος (από 5,2% τον Δεκέμβριο) και 5% το 2016 (από 5,1%), σε μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση των τελευταίων μηνών.

Πτωτικές αναθεωρήσεις
Πλην όμως, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος (στο 2,3-2,7% από 2,6-3% τρεις μήνες πριν), ενώ χαμήλωσε τον πήχυ και για τον πληθωρισμό φέτος και το 2016 (στο 1,3%-1,4% φέτος από 1,5%-1,8% και στο 1,5%-1,9% το 2016 από 1,7%-2%), ενσωματώνοντας τις επιπτώσεις όχι μόνο της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου αλλά και της ταχείας ανατίμησης του δολαρίου από την αρχή του χρόνου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι οικονομολόγοι της Fed αναθεώρησαν πτωτικά και τις δικές τους προβλέψεις για τα μέσα επίπεδα των επιτοκίων του δολαρίου στο 0,625% φέτος (από 1,125% τον Δεκέμβριο) και στο 1,875% το 2016 (από 2,5%). Οι επενδυτές συμπέραναν ότι η Fed δίνει στον εαυτό της περισσότερη ελευθερία κινήσεων, χωρίς όμως να επιδεικνύει? επιθετικές διαθέσεις, έχοντας το βλέμμα όχι μόνο στην αμερικανική οικονομία, αλλά και το εξωτερικό (και ιδίως στις εύθραυστες αναδυόμενες αγορές) και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις εταιρείες των ΗΠΑ η περαιτέρω ταχεία ενίσχυση του δολαρίου.

Κέρδη για ευρώ, Wall
Και καθώς η προοπτική αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται να απομακρύνεται, αντέδρασαν με μαζικές ρευστοποιήσεις στο δολάριο που εκτόξευσαν το ευρώ πάνω από το 1,09 δολάριο, στο 1,0991 δολ./ευρώ (από χαμηλό ημέρας 1,0578 δολ./ευρώ) με ημερήσια κέρδη της τάξης του 3% για το ενιαίο νόμισμα. Πάρτι πραγματοποίησαν τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς Treasury να υποχωρεί στο 1,91% από 2,05% στο κλείσιμο της Τρίτης. Ευφορία επικράτησε και στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες (S&P, Dow Jones, Nasdaq) να ενισχύονται κατά 1,21%, 1,27% και 0,92% αντίστοιχα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η βουτιά του δολαρίου ευνόησε τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται πάνω από 3% (στα 45 δολ./βαρέλι) αντιστρέφοντας τις αρχικές απώλειες που είχε καταγράψει μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και το brent να σημειώνει άλμα 6%, στα 56,76 δολ./βαρέλι.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com