Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

JP Morgan: Πιθανή μια συμφωνία, δεν αποκλείεται και η ρήξη - Deutsche Bank: Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα

«Ελλάδα και ευρωζώνη θα φτάσουν σε μια συμφωνία έως τα τέλη του Ιουνίου», αναφέρει η JP Morgan, ωστόσο ο διεθνής οίκος αμφιβάλλει αν η Σύνοδος Κορυφής και οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν μια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.



«Ο Αλ. Τσίπρας ίσως μπορέσει, μέσω συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να εξασφαλίσει χαλάρωση αυτής της στάσης, με την εφαρμογή ενός περιορισμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων που να επιτρέψουν την καταβολή μέρους των κεφαλαίων, εάν δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης δέσμη των μέτρων» αναφέρεται στην έκθεση. «Αλλά ακόμη και αυτό μας φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η ικανότητα διαπραγμάτευσης λεπτομερών μέτρων με καλή πίστη», αναφέρει η JP Morgan.
Εν τω μεταξύ, σε άλλη ανάλυση από την Deutsche Bank τονίζεται ότι οι σχέσεις Αθήνας-εταίρων θα βρεθούν σε μια κατάσταση «παγωμένης σύγκρουσης», ενώ προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα που αφορούν τα έντοκα γραμμάτια.
JP Morgan: Πιθανή μια συμφωνία, δεν αποκλείεται και η ρήξη - Deutsche Bank: Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα
Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κάτι παραπάνω από έντονες σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπογραμμίζεται πως «το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είναι ιδιαίτερα πιθανό», προσθέτοντας, πάντως, ότι το δικό της βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα οίκος εξετάζει το τι έχει συμβεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έως και σήμερα – συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όσο και την κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας για τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – καταλήγοντας σε τρία εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να υπάρξουν.
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο είναι αυτό κατά το οποίο δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει και άρση της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΚΤ. Το μεγαλύτερο πλήγμα, εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα το δεχθεί το τραπεζικό σύστημα, με την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων να μην μπορεί να αποκλειστεί.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την ύπαρξη πλήρους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα σενάριο που μοιάζει το πλέον επιθυμητό αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το τρίτο σενάρια αφορά την ύπαρξη ενός συμβιβασμού από ελληνικής πλευράς και διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει εάν θα δεχθεί αυτά τα οποία ζητούν οι πιστωτές από τη χώρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com