Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Δήλωναν 20.000 ευρώ ενώ είχαν κατα θέσεις 1 εκατ.

Στα σοβαρά προβλήματα και τις πολλές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι εφορίες και το ΣΔΟΕ «σκοντάφτει» η είσπραξη εσόδων 2,5 – 3 δισ. από την αποκάλυψη υποθέσεων «μαύρου» χρήματος.



Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, δίνοντας χθες στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε 28.000 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου δήλωσε ότι «κάποιοι δήλωναν 20.000 -25.000 τον χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις».

Έχουν εντοπιστεί, όπως είπε, 5.500 παραβάτες με την απόκλιση των εισοδημάτων μεταξύ των δηλωθέντων και αυτών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς να φθάνει τα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 2,5 - 3 δισ. ευρώ, αλλά όπως είπε ο κ. Νικολούδης σκοντάφτει στα προβλήματα των εφοριών και του ΣΔΟΕ. «Υπάρχει δυσχέρεια στην είσπραξη, καθώς οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχικά».

«Το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει κερδηθεί, μη σας ακούγονται μεγάλες κουβέντες, αυτό που δεν έχει λυθεί είναι η είσπραξη των φόρων, κάτι που συνιστά πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης», σημείωσε ο κ. Νικολούδης. Για τις πρακτικές αδυναμίες των φοροελεγκτών είπε: «Δεν θέλω να ρίξω λάσπη και ευθύνες. Όλοι έχουν πρακτικά ή άλλα προβλήματα. Τώρα παίρνω 600 ευρώ λιγότερα από όσα όταν ήμουν αντεισαγγελέας. Είναι λόγος αυτός να μην κάνω τη δουλειά μου; Τη λύση θα τη δώσει ένας σωστός φορολογικός νόμος».

Πάντως ο υπουργός έδωσε βαρύτητα στη συνάντηση που επίκειται με Ελβετό, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, στα τέλη του μήνα, προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία με την Ελβετία σε επίπεδο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος τόνισε ότι προηγούμενη σύμβαση με την Ελβετία προέβλεπε απόδοση σχετικού φόρου στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. «Επρόκειτο για 1,4 δισ. ευρώ, κατ΄ ουσία προκαταβολή του φόρου που θα μας έδιναν, ύστερα από έλεγχο που θα διενεργούσαν οι ίδιοι οι Ελβετοί. Δεν ξέρω με ποιας πλευράς ευθύνη δεν προχώρησε αυτή η συμφωνία», είπε.

Λαθρεμπόριο
Με μεικτά κλιμάκια ελέγχου που δρουν σε όλες τις τελωνειακές εισόδους της Αττικής επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο παντός είδους. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι κάθε κλιμάκιο αποτελείται από τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (τελωνεία), της Οικονομικής Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Τα κλιμάκια αυτά θα ασκούν ουσιαστικά τελωνειακό έλεγχο σε όλες τις εισόδους του λεκανοπεδίου, ενώ αναμένεται η δράση τους να επεκταθεί σε όλες τις εισόδους της χώρας. Οι έλεγχοι θα είναι οκτάωροι, ενώ θα υπάρχουν δύο βάρδιες καθημερινά. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κλιμάκια να εναλλάσσονται συχνά.

Στόχος είναι να υπάρχει διαρκώς η αίσθηση ότι υπάρχει ένα μάτι που επιβλέπει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες (από τελωνείο του Πειραιά) είναι ενθαρρυντικές: εξαφανίστηκαν οι εκτελωνιστές, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν. «Σε αυτή τη χώρα, σε πάρα πολλούς τομείς, τα κάναμε όλα λάθος, αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει εδώ», επισήμανε, προσθέτοντας «καιρός να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com