Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Περίπου 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας υπόσχονται οι ΑΠΕ

Τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με περισσότερα από 500 δισ. δολάρια τον χρόνο θα μπορούσε να ωφελήσει η υιοθέτηση ΑΠΕ σε ποσοστό 100%, έως το έτος 2050.



Όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου NewClimate, υπό την αιγίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, πέρα από την τεράστια εξοικονόμηση σε ενεργειακά κόστη, η υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν όλες οι χώρες ενέκριναν και εφάρμοζαν δράσεις προς αυτούς τους στόχους, τότε η ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θα περιοριζόταν κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου, που έχει τεθεί από πολλούς επιστήμονες ως το κρίσιμο σημείο για την καταπολέμηση μίας μεγάλης κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα απεξαρτηθούν πλήρως από τον άνθρακα, τότε περίπου 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ως το 2030, ενώ θα αποφευχθούν οι θάνατοι περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Περίπου 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας υπόσχονται οι ΑΠΕ

Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί επίσης μία τεράστια εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων λόγω του περιορισμού των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε τη χρονική περίοδο που πολλές χώρες προετοιμάζουν τις προτάσεις τους για την επερχόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο στο Παρίσι, με αντικείμενο την υπογραφή μίας νέας διεθνούς συμφωνίας.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη
Πριν από λίγες ημέρες, το Παγκοσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) στην ετήσια έκθεσή του για τον κλάδο τονίζει την έντονη ανάπτυξη κατά το περσινό έτος και τις δυνατότητες που έχει στην υπόλοιπη δεκαετία. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι χώρες εκτός του ΟΟΣΑ ξεπέρασαν πέρυσι σε ανάπτυξη τις αναπτυγμένες οικονομίες, με την Κίνα και τη Βραζιλιά να βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς η πρώτη εγκατέστησε 23 γιγαβάτ αιολικών και η δεύτερη έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι Γερμανία, Χιλή, Καναδάς και Τουρκία. «Η ανάπτυξη των αιολικών οδηγείται ολοένα και περισσότερο από τις ανταγωνιστικές τιμές τους, αλλά και επειδή ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, την τιμολογιακή σταθερότητα και (ιδίως στην Κίνα) την ανάγκη αντιμετώπισης της ρύπανσης που καθιστά μη βιώσιμα τα αστικά κέντρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο», οπως δήλωσε σχετικά ο Γ.Γ. του συνδέσμου, Στιβ Σόγιερ, τονίζοντας πως «η ανάγκη για καθαρές, αειφόρες και εγχώριες πηγές ενέργειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζεται με την αιολική ενέργεια και αυτό θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον».

Σύμφωνα με το GWEC, η αγορά των ΗΠΑ σημείωσε ανάκαμψη πέρυσι σε σχέση με το αρνητικό 2013 και κινείται προς δύο θετικά έτη, όπως και ο Καναδάς. Για φέτος, ο σύνδεσμος αναμένει να ξεπεράσουν οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις τα 50 γιγαβάτ, με ηγέτιδα την Κίνα, η οποία προβλέπεται να πετύχει τον στόχο των 200 γιγαβάτ νωρίτερα από το 2020.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com