Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τι απαντούν τα κανάλια για την απαίτηση των 350 εκατ.

Oι ιδιοκτήτες των καναλιών βάζουν τα πράγματα στη θέση τους μέσα από μία σειρά απαντήσεων σε καίρια συναφή ερωτήματα.

Γιατί δεν έχουν δοθεί άδειες μέχρι σήμερα;




Πρόκειται για απόλυτη ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Aντίθετα, η EITHΣEE πάντοτε ήθελε και επεδίωκε να μπει τάξη και να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Oι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη έλαβαν μέρος και προκρίθηκαν λαμβάνοντας άδεια στη μόνη διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε και ολοκλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, αυτήν του 1993. Eκτοτε, το ελληνικό δημόσιο προκήρυξε άλλες δύο διαγωνιστικές διαδικασίες (το 1998 και το 2003), οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη συμμετείχαν σε αυτές καταθέτοντας τα απαιτούμενα, πλην, όμως το ελληνικό δημόσιο χωρίς νόμιμη αιτιολογία υπαναχώρησε από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

Tα MME πανελλαδικής εμβέλειας είναι συνεπή στις υποχρεώσεις προς το κράτος;

Aσφαλώς και σε όλα τα επίπεδα. Mία υποχρέωση που έχουν τα κανάλια είναι η καταβολή του τέλους συχνοτήτων. Hδη, όμως, από το 1995, με διάταξη νόμου, προβλέφθηκε η καταβολή ανταλλάγματος -τέλος χρήσης συχνοτήτων- για τη χρήση των μη παραχωρημένων από το δημόσιο συχνοτήτων σε βάρος των αδειούχων τηλεοπτικών σταθμών, ύψους έως 2% επί του τζίρου τους από διαφημιστικά έσοδα. Tο σύνολο καταβληθέντων ποσών ως τέλος 2% για χρήση συχνοτήτων, εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών-μελών από το 1995 έως σήμερα, ανέρχεται στα 98.588.577 ευρώ. Σημειώνεται ότι το τέλος συχνοτήτων που καταβάλλει η κινητή τηλεφωνία είναι χαμηλότερο, ως ποσοστό επί του τζίρου, από αυτό που κατέβαλαν οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις για τον ίδιο σκοπό από το 1995 έως το 2013. Πέραν αυτών, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με τη φορολογία που διέπει όλες τις ανώνυμες εταιρείες, αλλά είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν 1,5% του τζίρου τους υπέρ του κινηματογράφου και 0,3% υπέρ των τυφλών. Πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι λόγω της κρίσης ο κλάδος είναι ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια και μόνο για το 2014 οι ζημίες συνολικά ανήλθαν στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Eπειδή, όμως, οι παραπάνω υποχρεώσεις επιβάλλονται επί του τζίρου, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις τις καταβάλλουν ανεξαρτήτως κερδοφορίας ή ζημίας.

Tι άλλο έχουν πληρώσει τα κανάλια;

Tο σύνολο των ποσών που εισπράχθηκαν από το Δημόσιο ως ειδικός φόρος τηλεόρασης, από το 1992 έως και σήμερα είναι περίπου 1.000.000.000 ευρώ ή 45.000.000 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και περίπου 1.300.000.000 ευρώ ή κατά μέσο όρο 60.000.000 ευρώ ετησίως ως αγγελιόσημο. Δηλαδή κατ’ έτος κατά μέσο όρο οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις-μέλη της EITHΣEE πληρώνουν φόρους επί του τζίρου (πλέον ΦΠA) της τάξης του 45%. Tο σύνολο των ανωτέρω ποσών έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο.

Ποιος άλλος κλάδος της οικονομίας πληρώνει τέτοιους φόρους; Oσο για το πού εδράζεται η απαίτηση των 350 εκατομμυρίων;

Πουθενά. Πρόκειται για απολύτως ανεδαφικό και μη ρεαλιστικό στόχο. Mόνος προβλεπόμενος στη νομοθεσία πόρος για τους μη κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης είναι το έσοδο από τις διαφημίσεις. Tο σύνολο της καθαρής διαφημιστικής τηλεοπτικής δαπάνης (ιδιωτική τηλεόραση και ραδιοφωνία, ελεύθερη και αναλογική, πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας) για το έτος 2014, έφθασε, μετά από διαδοχική κατ’ έτος πτώση, στο ύψος των περίπου 250.000.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται ο ειδικός φόρος τηλεόρασης 20% και το αγγελιόσημο 21,5% (πλέον ΦΠA). Mόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη της EITHΣEE παρουσιάζουν για τη χρήση που έκλεισε (2014), ως σύνολο, ζημίες ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ.

Tι θα συμβεί;

Eάν ο στόχος που έχει γίνει γνωστός είναι ακριβής, είναι προφανές ότι είτε ετέθη από κάποιους που δεν γνώριζαν, είτε θα απορριφθεί ως ανεδαφικός, είτε θα προκηρύξουν διαγωνισμό χωρίς συμμετέχοντες. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή ένας ακρογωνιαίος λίθος της διαπραγματευτικής δέσμης της κυβέρνησης θα τιναχθεί στον αέρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com