Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ξύνουμε τον πάτο της ρευστότητας

Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχε ο κρατικός προϋπολογισμός έναντι στόχου για μόλις... 119 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.




Αν αυτή η εντυπωσιακή εικόνα αποτύπωνε την πραγματικότητα, η Ελλάδα θα είχε λύσει τα προβλήματά της και δεν θα κατέφευγε στην ιδιότυπη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να πληρώσει μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις και τις δόσεις των δανείων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η ωραιοποιημένη εικόνα είναι αποτέλεσμα της είσπραξης εσόδων από τη ρύθμιση-εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα και της άτυπης στάσης πληρωμών, του? ετεροχρονισμού δηλαδή της πληρωμής προμηθευτών ή και επιστροφών φόρων. Γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας. Όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες, «μεταφέρθηκαν» πληρωμές άνω των 670 εκατ. ευρώ...

Τα δημοσιονομικά είναι σε κρίσιμη κατάσταση, τα αποθεματικά στεγνώνουν, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έχουν βαλτώσει. Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής για την αξιολόγηση κρατών της S&P, οίκου αξιολόγησης που μόλις προχθές υποβάθμισε την Ελλάδα, σε δηλώσεις του χθες έστειλε ξεκάθαρο σήμα κινδύνου: «Σίγουρα μιλάμε για ένα ζήτημα εβδομάδας και όχι μηνών, και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξύνει τον πάτο του βαρελιού της ρευστότητας από τις κρατικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία».

Στον ορίζοντα, όμως, εμφανίζονται και άλλα σύννεφα, αυτή τη φορά για τον τουρισμό. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς και δήμαρχοι, ιδίως νησιών, εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις από την όξυνση του μεταναστευτικού. Ορισμένοι, μάλιστα, μιλούν ήδη για ανακοπή της αύξησης των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο. Ολοι απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, τόσο από την άποψη των εσόδων όσο και της απασχόλησης.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο Β. Σόιμπλε. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για έναν έντιμο συμβιβασμό στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com