Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο χρόνος τελειώνει...

Εξαντλούνται οι πηγές άντλησης ρευστότητας για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και των δόσεων των δανείων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.




Τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μετά τον Ιούνιο, ακόμη και εάν συνυπολογιστούν και οι όποιες εισπράξεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεων...

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη δεν αφήνει άλλωστε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει δύο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο χρόνος, δυστυχώς, τελειώνει και μαζί η διάθεση στους ισχυρούς της Ε.Ε. για στήριξη της Ελλάδας. Μπορεί να συνεχίζεται -και μάλιστα αυξημένη- η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, αλλά η προχθεσινή προειδοποίηση του Β. Σόιμπλε για το ορόσημο της 30ής Ιουνίου μόνο τυχαία δεν ήταν. Το τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι πιέσεις στην ΕΚΤ να μειώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ELA. Και το «κλειδί» γι’ αυτό είναι το «κούρεμα» των εχέγγυων των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μπορεί να υπήρξαν διαψεύσεις σχετικών δημοσιευμάτων, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι πολύ σύντομα θα τεθεί επισήμως, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τους στόχους της σε ρεαλιστική βάση και να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική της. Εφόσον δεν αμφισβητεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, είναι ανοιχτός ο δρόμος ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις και να επιτευχθεί η συμβιβαστική λύση...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com