Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Χωρίς φόρο η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας

Νέο φόρο στα ακίνητα ο οποίος θα είναι ελαφρύτερος από τον ΕΝΦΙΑ και θα εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας, προανήγγειλε ο Δημήτρης Μάρδας. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.



Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Star ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο φόρος ακινήτων θα αλλάξει με έναν άλλο φόρο από τον ΕΝΦΙΑ. Είπε, επίσης, ότι με το νέο φόρο θα υπάρξει ελάφρυνση για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία και «δικαιότερη φορολόγηση» για τις μεγαλύτερες περιουσίες. «Να μην πληρώσουν τα ποσά που έχουν πληρωθεί ως τώρα και δεν αντέχονται. Θα πληρώσουν χαμηλότερα ποσά και θα υπάρξει δικαιότερη φορολόγηση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν».

Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει τον εισπρακτικό στόχο που θα έχει ο νέος φόρος αλλά υποστήριξε ότι δεν θα πρόκειται απλώς για μια αλλαγή ονόματος του ΕΝΦΙΑ με μικροαλλαγές. Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και από αυτή την επεξεργασία θα προκύψουν και οι λεπτομέρειες για το νέο φόρο, ενώ απέφυγε να πει πόσα κλιμάκια θα έχει η κλίμακα του νέου φόρου.
Χωρίς φόρο η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας

Αργότερα, συνεργάτες του υπουργού τόνιζαν ότι η πρώτη κατοικία, στην συντριπτική της πλειοψηφία, θα εξαιρεθεί από τον φόρο. «Θα υπάρξει αφορολόγητο για την συντριπτική πλεοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις», είπαν στο Mega κυβερνητικοί κύκλοι.

Πάντως, οι δηλώσεις του υπουργού επέτειναν τη σύγχυση των τελευταίων ημερών γύρω από το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Ο ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο, να τεθεί σε ισχύ το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα δυο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου άφησε ανοιχτό ο κ. Μάρδας.

Δεν απέκλεισε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη και τόνισε: «Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά, θα δούμε πως θα καταλήξει. Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά που είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα δούμε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Ακόμη ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει μαζική αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη πως υπάρχουν και άλλοι κωδικοί, που δεν είχαν αγγιχτεί έως σήμερα, και μπορούν να αποδώσουν έσοδα 5 δισ. ευρώ στο δημόσιο.
Τέλος ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε αισιόδοξος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα διευκρίνισε πως με τις διαφωνίες που υφίστανται δεν δικαιολογείται ρήξη με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Σαντορίνη, αφού το δημοτικό συμβούλιο του νησιού εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών, θα υπάρξει προσφυγή στο συνταγματικό Δικαστήριο.
Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και από τους τοπικούς φορείς της Μυκόνου αφού σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες του νησιού ο Δήμαρχος κ. Κουκάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια πρόταση τίθεται "σχεδόν εκ του πονηρού" διότι δεν μπορεί να σταθεί στα συνταγματικά δικαστήρια, όπου ο Δήμος θα είναι ο πρώτος που θα την προσβάλει και θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com