Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Σενάρια για συνολική συμφωνία χρηματοδότησης και για το 2016

Συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και για το 2016, επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες



Το ρεπορτάζ έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα απογοήτευσης λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των απαιτήσεων του ΔΝΤ να ανοίξουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε την Τετάρτη να ανοίξει περισσότερο τη γραμμή ρευστότητας και να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος. Πάντως και το ΔΝΤ εξακολουθεί να απορρίπτει την ενδιάμεση συμφωνία και προκρίνει τη λύση - "πακέτο". Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό καθώς οι τεχνοκράτες του εκτιμούν πως δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες το επόμενο 48ωρο θα κρίνει πολλά και θα φανούν και τα μέτρα που αποφασίστηκαν αλλά και οι «κόκκινες» γραμμές που παρέμειναν για να υπάρξει η συμφωνία. Από την Αθήνα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα ενώ και οι πληροφορίες από την Ευρώπη μιλούν για εποικοδομητικές συζητήσεις. Από το απόγευμα στο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενώ μαζί ήταν ο επικεφαλής της νέας ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουρφάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες μιλούν για θετικές “συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα” και “έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία”, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κακή επικοινωνία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, κυρίως με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Το παράθυρο για συμφωνία παραμένει ανοικτό, αφού όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στις συζητήσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος που εκπροσωπεί έναν από τους θεσμούς ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η κυβερνητική ομάδα, οι άνθρωποι από το γραφείο του Πρωθυπουργού, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τα γραφεία του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Σταθάκη, φαίνεται ότι θέλουν πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία και η ατμόσφαιρα είναι καλή παρά τις μεγάλες διαφορές. Θα μπορούσα να φανταστώ πιθανούς συμβιβασμούς αλλά δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ότι υπάρχει κάτι στο ενδιάμεσο, που μπορούν να δεχτούν και οι δύο πλευρές".

Οι γερμανικές εφημερίδες "Die Welt" και "Frankfurter Allgemeine" αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει για πρώτη φορά κανονικό σχέδιο εργασίας, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι Φόροι πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου σε "έχοντες- κατέχοντες" (εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια), η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η υιοθέτηση κριτηρίων ή το "ψαλίδισμα" στη 13η σύνταξη.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, αφού όπως δήλωσε το μέλος της Μπενουά Κερέ, αν υπάρχει στο ορίζοντα συμφωνία, τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Στις 6 Μαΐου, πέρα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει η πληρωμή των 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.

Από την ίδια ημέρα ως τις 8 του μήνα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και για το ελληνικό ζήτημα. Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου είναι η κρίσιμη σύσκεψη του EUROGROUP και μια ημέρα μετά η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στις 13 Μαΐου, πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους

 
website counter
friend finderplentyoffish.com