Επανέρχονται οι μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών από ΑΕΙ του εξωτερικού, ενώ τίθεται πλαφόν 10% στις μετεγγραφές από περιφερειακά προς κεντρικά ΑΕΙ, όπως προβλέπεται σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να δοθεί σήμερα προς διαβούλευση.
Στις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής με βάση κοινωνικά κριτήρια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ασθενείς από βαριά ασθένεια ή με βαριά αναπηρία, ορφανοί, παιδιά πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, με αδελφό φοιτητή σε πρώτο πτυχίο κ.ά., ενώ ως οικονομικό κριτήριο το υπουργείο έθεσε πλαφόν τα 5.000 έως 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας (π.χ. ετήσιο εισόδημα έως 15.000 για τρίτεκνη οικογένεια) που θα μοριοδοτούνται διαφορετικά.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ορίσθηκε σε 68.345 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, οι μετεγγραφές δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000. Πέρυσι ανήλθαν σε 11.000. Επίσης, μετεγγραφή μπορούν να πάρουν κατ΄ εξαίρεση και φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών εκτός από τους τελειοφοίτους, τους επί πτυχίω και όσους έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο σπουδών.
Δύσκολα
Εν τω μεταξύ, «ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών» χαρακτηρίζονται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
«Σκούρα» τα βρήκαν, όμως, και οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης στο αδίδακτο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών από τον Θουκυδίδη. «Το κείμενο είναι απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, λέγοντας πάντως ότι ήταν εύστοχη η επιλογή του διδαγμένου κειμένου από τον Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή.